Забраната и репресиите срещу кафето в началото на 16 век (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 юли 2023 в 00:01 4143 0

Кафене в Константинопол, картина от Амедео Прециози.

Кредит Wikimedia Commons

Кафене в Константинопол, картина от Амедео Прециози.

Днес пиенето на кафе е неразделна част от ежедневието ни, но не винаги е било така.

Любопитно е, че пиенето на кафе е смятано за толкова греховно в началото на 16 век, че е забранено в Мека, родното място на пророка Мохамед и важен център за ислямско поклонение на Арабския полуостров.

Човекът наложил тази позорна забрана е Хаир бей, обяснява History Extra в статия, обсъждаща забраните и подозренията към кафето в различни моменти от историята. Легендата разказва, че консервативният управител на Мека, заедно с мюсюлмански юристи и учени от епохата, Хаир бей постановил, че кафето е харам, термин, означаващ „забранен“ от Аллах или „грях“. Въпреки това остава неясно защо кафето, на пръв поглед безобидна напитка, е класифицирано наравно с тежки престъпления като убийство и прелюбодеяние или консумация на упойващи вещества като алкохол.

Отговорът се крие в историята и културата около тази напитка. Смята се, че кафето е разпространено в Близкия изток от йеменските суфи мистици, които са започнали да използват кафе по време на своите религиозни ритуали, за да подобрят духовние си практики. Смятали са, че стимулиращите свойства на кафето помагат за поддържане на будност и задълбочаване на техните духовни преживявания, като им помага да постигнат определено състояние на еуфория.

Скоро кафето се разпространява в целия ислямски свят, носейки със себе си противоречия. В есе за т. нар. вино на исляма, Катлийн Зайдъл (Kathleen Seidel) обяснява как мюсюлманските учени обсъждат консумацията му: „Мнозина бяха подозрителни към ефектите на кофеина и събиранията, на които се консумираше – те изглеждаха развратни за някои и подривни за други.“

В началото на 17-ти век, сред пъстрия живот в Мека, кафенетата в Близкия изток и Източна Африка стават социални центрове, кипящи от интелектуален дискурс и културен обмен. Тук мъжете се събират за музика и забавления, както и за пиене на кафе, докато разненят информация и обсъждат политиката.

Тук е коренът на подозренията на Хаир бей.

В кафенетата са се събирали хора под предлог, че пият любимата си напитка, а Хаир бей се страхува, че се превръщат в огнища на недоволство срещу неговото управление и конкурират джамиите.

Въпреки че е лек стимулант, според HalalZilla, мюсюлмански онлайн портал, "много ислямски имами и учени са вярвали, че кофеинът в напитки като кафе и чай има променящи съзнанието ефекти, сравними с наркотичните вещества."

Резултатът е забрана от 1511 г., която продължава 13 години. Едва през 1524 г. ислямската фетва е отменена по заповед на Сюлейман Великолепни. Популярна легенда твърди, че Хаир бей е бил екзекутиран заради репресиите си срещу кафето.

Борбата на ислямските владетели срещу безобидната напитка обаче продължава.

В Кайро подобна забрана е въведена през 1532 г. и кафенетата са затворени, а складовете, съдържащи кафе на зърна, са изпразнени. 

Османският султан Мурад IV (1612 – 1640 г.) смята пиенето на кафе за неморално занимание. Според него кафето е причина за социалния упадък и в крайна сметка раздора в Истанбул. Поради сериозността на въпроса за него, той разпорежда пиещите кафе да се наказват със смърт.

Според някои исторически разкази Мурад IV дори е дебнел маскиран по улиците на столицата, за да обезглави всеки нарушител. За съжаление, той не е единственият владетел, който се противопоставя на пиенето на кафе. Но Мурад IV е смятан за най-брутален и успешен в усилията си да забрани черната напитка.

Но след продължителни дискусии сред ислямските водачи, се стига до извода, че няма убедителни доказателства, че кафето или кофеинът са упойващи вещества. За разлика от наркотиците и алкохола, кофеинът е приет за лек стимулант.

От Близкия изток пиенето на кафе се разпространило в Италия, след това в останалата част на Европа, а кафеените растения били транспортирани от холандците до Източна Индия и до Америка.

Източници:

Coffee Sparked a Controversial Caffeine Crackdown in Mecca, ancient-origins.net

COFFEE AND ISLAM: WHY COFFEE WAS DEEMED HARAM?, HalalZilla

History of coffee, wikipedia.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !