Астрономи виждат как далечна черна дупка внезапно се "включва"

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2023 в 00:01 7907 0

Изображение на звезда, разкъсвана от свръхмасивна черна дупка.

Кредит ESO/M. Kornmesser

Изображение на звезда, разкъсвана от свръхмасивна черна дупка.

За първи път е наблюдавано как свръхмасивна черна дупка внезапно се "включва" за кратък период от време, като бързо увеличава яркостта си.

Черната дупка е наречена J221951-484240 (накратко J221951), а увеличаването на яркостта ѝ се нарича транзиент (преходно явление). Това увеличение е много голямо - едно от най-големите, измервани някога.

Саманта Оутс (Samantha Oates) от Университета в Бирмингам и нейният екип го откриват през септември 2019 г., когато търсят в космоса килонови, които са изблици на радиация в резултат на сблъсъци между неутронни звезди или между неутронна звезда и черна дупка, с ултравиолетовия и оптичен телескоп (UVOT) на борда на обсерваторията "Суифт".

Килоновите се откриват все по-често и в началото обикновено са сини, а с течение на времето стават по-червени и по-слаби. J221951 също е била синя в началото, но странното е, че е останала синя и също така не е станала по-светлосиня. Следователно J221951 не е била килотонова, както са смятали първоначално.

След откриването на преходния обект J221951 той беше добре проучен от множество инструменти, а именно

  • Обсерваторията "Суифт" - Swift/UVOT на НАСА
  • Космическият телескоп "Хъбъл"
  • Големият южноафрикански телескоп (SALT - South African Large Telescope) в З. Африка
  • Много големия телескоп (VLT - Very Large Telescope) на ESO в Чили
  • Инструментът GROND на 2,2-метровия телескоп MPG/ESO в обсерваторията La Silla в Чили

Хъбъл успява да създаде спектър на J221951, който показва, че това не е източник, включващ гравитационни вълни, като например споменатите по-рано сблъсъци. Гравитационни вълни се наблюдават и на разстояние до половин милиард светлинни години, но J22195 се оказва на цели десет милиарда от нас, много по-далеч от източниците на гравитационни вълни, показва друг направен спектър.

Сега се смята, че това е свръхмасивна черна дупка в ядрото на галактика, която внезапно е увеличила яркостта си.

Това би могло да е причинено от приливно разрушение (TDE - tidal disruption event), на звезда, която се е приближила твърде близо и е била погълната от черната дупка, или защото черната дупка в ядрото на активно галактическо ядро (AGN) е претърпяла някаква промяна в състоянието си - от спяща е станала активна, също поради приток на материя отвън.

Справка: S. R. Oates et al, Swift/UVOT discovery of Swift J221951-484240: a UV luminous ambiguous nuclear transient, https://arxiv.org/abs/2307.01044 

Източник: Astronomers witness energetic switch on of black hole, Royal Astronomical Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !