Чандраян-3 заснема прекрасни гледки към обратната страна на Луната

Преди опита си да кацне на Луната тази седмица, индийската мисия публикува нови изображения.

Ваня Милева Последна промяна на 22 август 2023 в 07:59 5133 0

Обратната страна на Луната се вижда ярко на фона на тъмнината на космоса

Кредит NASA

Глобален изглед на обратната страна на Луната, както е видяна от Артемис I

Лунната мисия на Индия Chandrayaan-3 (Чандраян-3) се очаква да кацне на повърхността на Луната в сряда тази седмица. Ако успее да го направи успешно, това ще бъде първият спускаем апарат, който безопасно ще пристигне до южния полюс на Луната (RIP "Луна-25") – област от нарастващ интерес поради откриването на големи количества лед там. Междувременно Чандраян-3 изпрати у дома няколко великолепни снимки на обратната страна на Луната.

В подготовката за кацането мисията извършва някои орбитални маневри, докато обикаля около Луната. През това време прави доста приятни снимки на обратната страна на Луната, частта, която хората никога не виждат. Това е така, защото Луната е приливно заключена с нашата планета, което означава, че винаги ни показва едно и също страна.

В публикация на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), споделена в X (бивш Twitter), изображенията са обозначени с някои от кратерите и регионите, над които сондата е прелетяла, включително Mare Humboldtianum (Море на Хумболд) и кратера Белкович.

Изображенията са заснети от камерата за откриване и избягване на опасност при кацане (LHDAC), която е на борда на полезния товар, спускащ се към повърхността. Това включва спускаем апарат и марсоход, които се очаква да работят от три до шест месеца на Луната. Ако успее, Индия ще бъде едва третата нация, успяла да приземи успешно сонда на Луната след бившия Съветски съюз и Китай.

ISRO също така споделя два видеоклипа, съставени от снимки, направени от сондата на 15 август и 17 август след отделянето на модула за кацане.

Интересът към лунния южен полюс се дължи на наличието на постоянно засенчени кратери, където воден лед е открит от орбита в изобилие, което прави мястото подходящо за потенциално бъдещо човешко заселване на Луната. Това е една от причините мисията "Артемис 3" да има за цел да заведе хора там след няколко години.

Кацането на друго небесно тяло винаги е хазарт. Съединените щати, Съветският съюз и Китай са извършили успешни мисии на Луната, които са върнали данни, а понякога и истински лунни камъни. Въпреки това, както демонстрира скорошното аварийно кацане на Луна 25 на Русия, както и предишни опити на Израел, партньорство между Обединените арабски емирства и Япония и последната индийска мисия, която се опита да направи такава маневра, това не е гаранция.

Дори успешното кацане няма да означава, че мисията е изпълнена. Роувър на такива високи географски ширини ще бъде изправен пред най-тежката среда на Луната. Наличието на слънчева светлина в тези географски ширини е ограничено, теренът е пресечен и температурите могат да станат много ниски.

ISRO обяви, че кацането се очаква за сряда, 23 август в 12:34 UTC (15:34 ч. бълг. време).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !