Една от най-загадъчните звезди в галактиката може скоро да бъде обяснена

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2023 в 00:00 2107 0

Концепция на художник за KIC 8462852

Кредит NASA/JPL-Caltech

Концепция на художник за KIC 8462852

Една от най-загадъчните звезди в Млечния път може би скоро ще получи обяснение за странното си поведение.

Нарича се звездата на Бояджиян или KIC 8462852 - по-слабо известна като звездата Таби, която свети в жълто-бяло  на около 1470 светлинни години - и нейните странни краткосрочни и по-дългосрочни колебания на яркостта все още не са обяснени.

Съществуват няколко варианта за това какво може да се случва, но напредъкът е спрял поради липса на по-подробна информация. Но няма да се наложи да чакаме още дълго.

Екип под ръководството на астронома Масимо Стиавели (Massimo Stiavelli) от Научния институт за изследване на космоса с помощта на космически телескоп (англ. Space Telescope Science Institute, STScI) е направил наблюдения на Звездата на Бояджиян с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" и се заема да ги разшифрова.

"KIC 8462852 (звездата на Бояджиян) показва необикновена светлинна крива, показваща както дълбоки "потапяния", така и дългосрочни промени", пише екипът.

"Представяме наблюдения на този обект в диапазона на дължините на вълните от 1,7 до 25 микрона, измервайки топлинното излъчване от околозвездния материал, причиняващо наблюдаваните вариации на светлинната крива."

Звездата на Бояджиян, кръстена на астрофизика от Държавния университет в Луизиана Табета Бояджиян (Tabetha Boyajian), която е ръководител на екипа, обявил откриването на нейната странност, е загадка от 2015 г. насам. От откриването ѝ досега е наблюдавано многократно намаляване на яркостта ѝ с до 22% от нормалната ѝ яркост. А записите показват, че тя прави това многократно в продължение на години.

Известни са явления, които могат да предизвикат потъмняване на светлината на дадена звезда. Най-очевидният пример е орбитална екзопланета. Но екзопланетите причиняват периодични спадове в светлината на звездата, които обикновено блокират един и същ малък процент от светлината всеки път. Звездата на Бояджиян затъмнява хаотично, с различна степен, без забележима закономерност във времето на затъмненията.

Еднократното потъване може да е окултация или нещо случайно, което преминава между нас и звездата. Но и това не е наблюдавано при звездата на Бояджиян. Всъщност данните показват, че тя също е преминавала през периоди на значително изсветляване. Тя наистина е много странно, макар че може би не е единствената по рода си.

Обясненията за затъмняването на звездата варират от сравнително прости - орбитални облаци от прах или отломки - до необичайни - хипотезата за "извънземна мегаструктура" (сфера на Дайсън), заради която звездата на Бояджиян става толкова популярна. Тази хипотеза е отдавна е отхвърлена, но това не доближава учените до отговора.

Фактът, че инфрачервените светлинни вълни преминават през затъмнението по-лесно, отколкото ултравиолетовите ленти, предполага, че това, което причинява спадовете, не е твърд обект.

Възможните варианти включват рояци комети, отломки от раздробена екзопланета, която се е приближила твърде близо до звездата, отломки от раздробена екзомония, някакъв вид странни вътрешни колебания (подобно на Бетелгейзе, може би различен вид звезда, което не е невъзможно) и неравномерен облак прах.

KIC 8462852 в инфрачервения (вляво) и ултравиолетовия спектър (вдясно). Кредит: Инфрачервени лъчи: IPAC/NASA; ултравиолетови лъчи: STScI/NASA

Възможно е да се случва и нещо, за което още не сме се сетили. Стиавели и колегите му се надяват, че наблюденията на JWST, събрани в близката и средната инфрачервена област с NIRSpec и MIRI, ще помогнат да се стесни кръга. Особено защото инфрачервените вълни проникват в праха по-ефективно, отколкото по-късите, а JWST е мощен инфрачервен телескоп.

"Първата цел на тези наблюдения е да се разграничат конкуриращи се модели за поведението на звездата: откриването би потвърдило околозвездния характер на окултиращия материал. Ако не се открие нищо, това силно би ограничило вариантите и би мотивирало по-нататъшното разработване на алтернативни модели за светлинната крива на звездата, като например плътни възли от материал в междузвездната среда или намесващ се студен диск на тъмен обект, като например черна дупка", пишат те в предложението си.

"Втората цел на тези наблюдения, в случай на откриване, е да се определят температурата и светимостта на околозвездния прах, за да се разбере по-добре този необикновен обект."

Все още няма нови отговори - изследователите вероятно усилено анализират новите спектри и работят върху това какво означават те - но тъй като програмата е отбелязана като завършена, надяваме се, че това няма да отнеме много време.

Междувременно ще почакаме.

Източник: One of The Most Mysterious Stars in The Galaxy Could Soon Be Explained, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !