Към падналата на Луната китайска ракета-носител е бил прикрепен неизвестен обект

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2023 в 00:00 9638 0

Това са приблизително 500-метрови участъци от лунния терен, заснети от LRO, показващи мястото на удара на Chang'e 5-T1 R/B и образувания двоен кратер

Кредит The Planetary Science Journal (2023 г.). DOI: 10.3847/PSJ/acffb8

Това са приблизително 500-метрови участъци от лунния терен, заснети от LRO, показващи мястото на удара на Chang'e 5-T1 R/B и образувания двоен кратер. Снимката преди удара е от LRO изображение M1400727806L, а след -  е от M1407760984R (NASA/GSFC/Arizona State University). Други визуални разлики в терена се дължат главно на разликата в ъгъла на падане на слънчевите лъчи, който е приблизително 28° по време на предишното изображение и 59° в последващото изображение. Този участък от терена е близо до кратера Hertzsprung на обратната страна на Луната.

Открити са доказателства, които категорично показват, че ударилият Луната елемент WE0913A от 4 март 2022 г. е китайска ракета-носител с прикрепен неизвестен обект.

Това твърди група аерокосмически и машинни инженери от Университета на Аризона, Калифорнийския технологичен институт и Института за планетарни науки.

В статия публикувана в The Planetary Science Journal, екипът учени описва как са проследявали обекта, преди да се разбие в Луната, и какво са научили по този начин.

На 4 март 2022 г. обект с неизвестен произход се разби на повърхността на Луната. Първоначално бе предположено, че обектът е горната степен на ракета Falcon 9. Проследяването на изстрелванията скоро опроверга тази теория и вместо това изследователите решиха, че обектът е китайска ракета-носител. Те също така установиха, че ударът е оставил двоен кратер на Луната, което предполага, че ударният елемент е необичаен. Както се оказа, изследователите в това ново проучване са проследявали разбилия се елемент в продължение на 7 години преди да се удари в лунната повърхност и по този начин са знаели неговия произход.

По време на изследването на обекта, екипът проследява пътя му назад и установява, че това е ракета носител за мисията Chang'e 5-T1 - една от няколкото мисии, стартирани от Китай за тестване на осъществимостта на изпращане на сонда до Луната и извличане на проба от лунни камъни.

Екипът се опита да научи повече за ракетата носител, докато се носи в космоса - при сравняване на нейната светлинна крива установяват, че не се клати като го правят другите бустери. Вместо това нещо го кара да пада равномерно. Бустерът обикновено не е нищо повече от празна обвивка с тежък двигател, прикрепен от едната страна. Неговата асиметрия обикновено води до много клатене. Липсата на такова колебание предполага, че китайските инженери са прикрепили нещо друго към корпуса срещу двигателя, за да изравнят разпределението на масата.

Изследователите отбелязват, че каквото и да е било това нещо друго, то е причината за втората част от двойния кратер, създаден, когато бустерът се блъсква в повърхността на Луната. Никой от Китай не е коментирал естеството на бустера, нито дори е потвърдил, че е от китайски произход.

Справка: Physical Characterization of Moon Impactor WE0913A; Tanner Campbell  et al; The Planetary Science Journal, Volume 4, Number 11 DOI 10.3847/PSJ/acffb8

Източник:  Study of WE0913A moon impactor shows it was a Chinese booster rocket with an unknown object attached, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !