Мисията Чандраян-3 струва по-малко от холивудски филм

Ваня Милева Последна промяна на 24 август 2023 в 00:01 4951 0

Научният екип на Индийската организация за космически изследвания.

Кредит ISRO

Научният екип на Индийската организация за космически изследвания.

Индия направи историческо кацане на Луната, стъпвайки на Южния полюс на повърхността на естествения ни спътник вчера. Въпреки че това е голямо постижение, заслужава да се отбележи, че мисията Чандраян-3 е най-евтината космическа мисия.

Чандраян-3, включително спускаемият модул Викрам, луноходът Праджан и Задвижващата система, струва по-малко от някои холивудски филми и два и половина пъти по-малко от отчетения бюджет на Луна 25 на Русия. И е много по-евтин от Аполо 11 на Съединените американски щати.

Стартът на Чандраян-3. Кредит:ISRO

Шефът на SpaceX Илон Мъск приветства пестеливия успех на индийската лунна мисия Чандраян-3.

Чандраян-3: Цена, сравнение с други космически мисии

Общата цена на Чандраян-3 се свежда до около 75 млн долара според бившия председател на ISRO К Сиван. Спускаемият апарат, марсоходът и модулите за задвижване струват около 26 млн долара. Разходите за стартиране се оценяват на 44 млн долара.

За сравнение, руската Луна-25 струва приблизително 200 млн долара. Американският Аполо 11 струва много повече от това, но беше първата пилотирана мисия до Луната през 1969 г.

Интересното е, че бюджетът на Чандраян-3 от 75 млн долара е по-малък от бюджета на космически филми като Interstellar с 167 млн долара и Марсианецът (107 млн долара).

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) плаща на служителите си средно 98 661 долара годишно.

18 115 долара средно получава годишно учен в Индийската организация за космически изследвания (ISRO), а средната заплата заедно с техническия персонал е 13 418 долара годишно.

Това означава, че индийските специалисти по космонавтика получават 4 пъти по-малко от американските си колеги.

Ето и няколко снимки от Google maps на скромния комплекс в Бангалор на Индийската организация за космически изследвания, която мери сили със световните космически лидери.

Източници:

Chandrayaan-3: Elon Musk applauds India's ‘low-cost’ Moon mission, livemint

Chandrayaan 3 vs Russian Luna-25 vs Apollo 11: ISRO's Lunar mission is the most cost-effective, Pranav Sawant, techlusive.in

ISRO Satellite Center Salaries in India, ambitionbox

Average Salary for National Aeronautics and Space Administration (NASA) Employees, payscale

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !