НАСА забелязва огромни розови пламъци по време на пълното слънчево затъмнение. Какво са те?

Огненорозови кули могат да се видят да изригват от слънцето по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април. Какви представляват?

Ваня Милева Последна промяна на 16 април 2024 в 06:58 2130 0

Протуберанси изскачат от слънцето по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април

Кредит NASA / Keegan Barber

Протуберанси изскачат от слънцето по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април

На 8 април Земята, Луната и Слънцето се изравниха, за да създадат рядко пълно слънчево затъмнение над Северна Америка, потапяйки части от Мексико, Канада и 15 американски щата в сюрреалистичен дневен мрак.

В изненадващо колоритно изображение фотографът на НАСА Кийгън Барбър (Keegan Barber) улавя гледката на пълното слънчево затъмнение - момента, в който луната напълно покрива яркото лице на слънцето, разкривайки неговата неуловима външна атмосфера - както се вижда над Тексас. Зад черния диск на луната двата най-външни слоя на слънчевата атмосфера се пронизват в тъмнината: бялата корона и червеникаво-розовата хромосфера. И двата слоя обикновено са невидими за човешкото око.

Протуберанси изскачат от слънцето по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април. Кредит: NASA / Keegan Barber

Вече са споделени множество красиви снимки на затъмнението, но тези изскачащи от слънцето розови пламъци, отличава това изображение. Това не са слънчеви изригвания, но са също толкова впечатляващ феномен, наречен слънчеви протуберанси - големи, често кръгли кули от плазма, които изскачат от слънчевата повърхност и стоят закотвени там седмици или месеци, обяснява НАСА. Изригванията, от друга страна, излитат в космоса за секунди.

Фактът, че можем да видим тези протуберанси от близо 160 милиона километра, говори за техния невероятен размер. Много протуберанси са по-високи от диаметъра на нашата планета от 12 700 км. Някои наистина гигантски протуберанси са по-високи от осем Земи, подредени една върху друга. Техният розов оттенък на тази снимка идва от слънчевия водород, който излъчва червеникава светлина при високи температури.

Протуберансите са само едно от многото красиви и неуловими явления, видими по време на пълно слънчево затъмнение. 

ИзточникSpace photo of the week: NASA spots enormous pink 'flames' during total solar eclipse. What are they?, Brandon Specktor, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !