Слънцето е хиперактивно с 8 мощни изригвания вчера. Днес се очакват още

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2024 в 12:07 2052 0

Слънчевото петно AR3663

Кредит Solar Dynamics Observatory

Слънчевото петно AR3663

Слънчевото петно AR3663 не е просто активно, то е хиперактивно, съобщава spaceweather.com. Само на 5 май са регистрирани две изригвания, които са от най-мощния клас X и общо осем над клас M.

По-подробно на 5 май учените са регистрирали шест изригвания от клас М в групи слънчеви петна 3663 (N24W21), 3664 (S18E24) и 3664 (S21E22), най-слабите съответстват на клас M1.3, най-силните - M7.5. Освен това има две изригвания от клас X1.3.

Активността на слънчевото петно AR3663. Кредит: Solar Dynamics Observatory 

Този компресиран филм от Solar Dynamics Observatory показва 12 часа трескава активност:

Всяко от тези изригвания създава кратко, но дълбоко радиозатъмнение на Земята, причинявайки загуба на сигнал при честоти под 30 MHz. Това са събития, които лесно се забелязват от радиолюбители, авиатори и моряци, използващи къси вълни за комуникация.

По-голямата част от изхвърлянето на коронарна маса се насочва доста на север от нашата планета, но не бива да се изключва и косвен удар. Условия за буря са до ниво на слаба геомагнитна буря G1 на 6 май.

Учените класифицират слънчевите изригвания според яркостта на рентгеновите лъчи в диапазона на дължините на вълните от 1 до 8 ангстрьома. Има 3 категории:

  1. Клас X са големи, те са мощни събития, които могат да предизвикат затъмнения на радиовълните в цялата планета и дълготрайни радиационни бури.
  2. Изригванията от клас М са средни, те могат да причинят кратки затъмнения на радиовълните, които засягат полярните области на Земята. Понякога следват малки радиационни бури.
  3. В сравнение със събитията от X и M клас, изригванията от C-клас са малки с малко забележими последствия тук на Земята.

Очаква се изригванията да продължат. AR3663 има "бета-гама-делта" магнитно поле, където смесени полярности се сблъскват в експлозивна близост. Прогнозите на NOAA оценяват 90% вероятност за изригвания от клас М и 50% шанс за X-изригвания на 6 май.

Магнитна класификация на слънчевите петна
  1. α – Алфа:
    Еднополярна група слънчеви петна.
  2. β – Бета:
    Група слънчеви петна, която има положителна и отрицателна полярност (или биполярна) с просто разделение между полярностите.
  3. γ – Гама:
    Сложен регион, в който положителните и отрицателните полярности са толкова неравномерно разпределени, че не могат да бъдат класифицирани като биполярна група слънчеви петна.
  4. β-γ – Бета-гама:
    Биполярна група слънчеви петна, но достатъчно сложна, така че да не може да се начертае линия между петна с противоположна полярност.
  5. δ – Делта:
    Сянка с противоположна полярност в единична полусянка.
  6. β-δ – Бета-Делта:
    Група слънчеви петна с основна бета магнитна конфигурация, но съдържа едно (или повече) делта слънчеви петна.
  7. β-γ-δ – Бета-гама-делта:
    Група слънчеви петна с бета-гама магнитна конфигурация, но съдържа едно (или повече) делта слънчеви петна.
  8. γ-δ – Гама-делта
    Група слънчеви петна с гама магнитна конфигурация, но съдържа едно (или повече) делта слънчеви петна.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !