На Слънцето се появи огромен огнен каньон. Прогноза за полярни сияния (видео)

5 начина за предсказване на полярни сияния

Ваня Милева Последна промяна на 07 ноември 2023 в 00:00 12541 0

Слънчевият вятър, идващ от тази коронална дупка, трябва да достигне Земята на 8-9 ноември.

Кредит SDO/AIA

Слънчевият вятър, идващ от тази коронална дупка, трябва да достигне Земята на 8-9 ноември.

Заради серията изхвърляния на коронална маса върху нашата звезда се е образувал огромен огнен каньон с ширина 10 хиляди километра и дължина 100 хиляди километра. Това означава още геомагнитни бури и още полярни сияния.

Тези дни водещата новина (освен изборните драми) бе невероятното червено шоу в небето над България, което обаче трябва да признаем, че и над много европейски страни, в това число и над съседните ни.

За това трябва да благодарим на продължилите повече от 24 часа геомагнитни бури, така че хората от по-ниските географски ширини да станем свидетели на тези удивителни явления.

Бурята възникна зааради многократното изхвърляне на коронална маса (CME) през последните два дни. Това се случи поне два пъти, а вероятно три или повече, и заедно са развълнували доста магнитното поле на Земята.

Но не само изхвърлянията на коронарна маса причиняват полярни сияния, видими от Земята.

Смущенията в магнитното поле на Слънцето могат да доведат до "коронални дупки", които също изпращат своя бърз слънчев вятър към нас, което може да доведе до полярни сияния над средните географски ширини, и възможно и за нас.

В момента сме близо до максималния период на активност в 11-годишния слънчев цикъл на Слънцето, което дава надежда за още полярни сияния далеч под арктическия кръг.

Как да разберем дали ще има полярно сияние

Космическото време вече се наблюдава постоянно и учените стават все по-добри в прогнозирането на полярните сияния.

Имаме сателити, които наблюдават Слънцето в различни дължини на вълните и записват слънчеви изригвания и CME.

Магнитните данни в реално време и прогнозите за геомагнитни бури се публикуват на уебсайтове, акаунти и приложения в социални медии.

Цялата тази информация може да ни помогне да предвидим дали има вероятност от полярни сияния над нашия дом.

И все пак, единственото сигурно нещо си остава тяхната непредсказуемост.

Слънцето се следи по много различни начини. Мисията на NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) се състои от един космически кораб за наблюдение на слънцето с три инструмента, който се намира в геосинхронна орбита около Земята. Инструментите AIA и HMI ни предоставят слънчеви изображения с безпрецедентни детайли. По-горе виждате множество изображения на Слънцето от тези инструменти в много различни дължини на вълните, разкриващи много различни слънчеви явления като слънчеви изригвания, коронални дупки, слънчеви петна и нишки. Числата на изображенията по-долу показват местоположението на различни групи слънчеви петна. Кредит: SDO

Някои сайтове оценяват нивото на активност с помощта на индекса Kp със скала от 1 до 9. Колкото по-голямо е числото, толкова по-на юг (или на север) може да се види полярното сияние.

Други публикуват данните за междупланетното магнитно поле.

Общата стойност (Bt) се измерва в нанотесла, но също така решаваща е нейната полярност (Bz).

Ако Bz е отрицателен (колкото по-голяма е отрицателната стойност, толкова по-добре), това показва, че повече заредени частици ще се сблъскват с нашата магнитосфера, причинявайки по-силно сияние през следващите часове.

За да видите полярното сияние, имате нужда от ясна видимост на северния хоризон и да позволите на очите си да се адаптират към тъмнината (около 20 минути).

На живо полярните сияния не са толкова цветни, колкото на снимките, така че трябва да снижим очакванията си за това, което ще видите, съветват от skyatnightmagazine.

Ако се намирате на място със средна географска ширина, каквото е България, изблиците на много активни сияния може да са краткотрайни, така че бъдете готови да действате бързо.

Уебсайтове за предупреждение за полярни сияния

Проверявайте редовно тези уебсайтове, за да ви помогнат да предвидите кога и къде може да се появи полярно сияние.

sdo.gsfc.nasa.gov/data - Сайтът на Solar Dynamics Observatory ни позволява да наблюдаваме слънчевата активност

flareaware.com - Дава актуализации на живо за слънчеви изригвания и CME, както и прогнози и предупреждения за геомагнитни бури

www.youtube.com/@TamithaSkov - Д-р Тамита Сков, известна още като Space Weather Woman, предоставя седмични прогнози за космическото време и еднократни видеоклипове, когато се прогнозират големи бури

spaceweather.com - Фантастичен ресурс за проверка на нивата на аврорална активност и прогнози за 48-часови геомагнитни бури

Полярно сияние над Словакия:

5 начина за предсказване на полярни сияния

1. Проверете слънчевите данни за коронални дупки

Посетете уебсайта на Обсерваторията на слънчевата динамика и разгледайте дневната снимка от 211 ангстрьома. Всички тъмни области са коронални дупки. Ако тези тъмни области са в екваториалната област на Слънцето, по-бързият слънчев вятър ще бъде насочен към Земята и може да доведе до геомагнитни бури няколко дни по-късно.

2. Проверете за слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса

Проверете уебсайта Flare Aware, за да видите колко слънчеви изригвания са се случили наскоро и дали има насочени към Земята CME, свързани с тях. Дори CME, които не се насочват директно към Земята, могат да ни нанесат смазващ удар и да увеличат авроралната активност.

3. Проверете прогнозите за космическото време

Абонирайте се за YouTube канала на Tamitha Skov и гледайте нейните видеоклипове с прогноза за космическото време. Тя анализира моделите за прогнозиране на NOAA (Национална океанска и атмосферна администрация) и НАСА след значителни CME и дава вероятности за геомагнитна буря за региони с висока и средна географска ширина.

4. Използвайте актуалната информация на spaceweather.com

Spaceweather.com обобщава скорошни слънчеви изригвания, коронални дупки, текуща скорост на слънчевия вятър, нива Kp (геомагнитна активност), Bt (междупланетно магнитно поле) и Bz (полярност), текуща позиция на авроралния овал и вероятност за геомагнитни бури от високи и средни географски ширини през следващите 48 часа.

5.Регистрирайте се онлайн за предупреждения за сияние във вашия район

Регистрирайте се, въведете местоположението си и приложението Glendale Aurora Alerts ще предостави геомагнитни измервания, специфични за вашия район, а не глобалните показания. То дава сигнали на живо в реално време, а други потребители на приложението добавят зелени отметки върху картата, ако имат сияние, така че можете да видите с един поглед дали имате шанс.

Очаква се нивата на геомагнитните бури – и последващите аврорални прояви – да останат активни през следващите няколко дни.

Имаме шанс за още полярни сияния.

Източници:

Space Weather

Sun activity: Aurora, Aurora, Aurora! Wow, Earth&Sky

6 ways to successfully predict an aurora display, Sky&Night magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !