HAARP не може да създава полярни сияния над България

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2023 в 00:00 17945 0

HAARP e във фокуса на конспирациите

Кредит HAARP

HAARP e във фокуса на конспирациите

Събитието, което за малко да засенчи изборните драми, бе полярното сияние, озарило в червено (според някои символично) някои части на България в неделната нощ. Но това въодушевление бе попарено от новината, че нашето сияние било "менте" според някои заглавия и причината била HAARP, експеримент, който заедно с 5G, кемтрейлс и чиповете във ваксините е фаворит на любителите на конспирациите.

И както всяка добра сензация, историята, че HAARP е предизвикал северното сияние у нас, е смес от истини и заблуди и малко конспирации.

Като начало, четейки нашите медии, човек би си помислил, че полярно сияние е имало само у нас и то червено, за да подкрепи нечия изборна кампания. Разбирам желанието да сме уникални, но далеч не е така. Неделното полярно сияние е видяно из цяла Европа, дори по на юг от нас - в Северна Гърция, и далеч на север, в Лапландия, където също е червено. Нещо повече - Space Weather съобщи, че по време на силната геомагнитна буря от клас G3 през изминалия уикенд полярните сияния са зарадвали и жителите на щатите Колорадо (+40,1 с.ш.) и Канзас (+38,2).

Дали това наистина толкова мащабно събитие може да е причинено от човешко творение? 

HAARP - обичайният заподозрян

Инструментът за йоносферни изследвания на HAARP е фазирана решетка от 180 високочестотни антени, разположени на 33 акра. Кредит: UAF/GI, JR Ancheta 

HAARP в окото на бурята от конспирации

HAARP или съоръжението "Програма за високочестотни активни аврорални изследвания" (HAARP - High-frequency Active Auroral Research Program) е фокус на различни конспиративни теории за истинската му цел, вариращи от контрол над ума до причиняване на опустошителни природни бедствия като урагани и земетресения. Това разбира е невярно, защото HAARP прави експерименти в йоносферата (80 - 600 км), която е горният слой на атмосфера, а метеорологичното време се създава в долната атмосфера, да не говорим за тектоничните движения в земната кора.

Съоръжението е на разположение на Университета на Аляска, Феърбанкс (UAF), за научни изследвания.

Едно от ключовите открития на изследването на HAARP е откриването на феномен, известен като "нагряване на йоносферата". Когато радиовълните са насочени към йоносферата, те могат да създадат области от високоенергийни частици, които загряват околната атмосфера. Това има значение за изследването на климатичната система на Земята, тъй като йоносферата играе роля в регулирането на потока на енергия между Земята и космоса.

Друго важно постижение от HAARP е откриването на нов тип сияние, известно като "радиоиндуцирано сияние". Насочвайки радиовълните към йоносферата, учените успявата да създадат изкуствени сияния, които се различават от естествените, наблюдавани в полярните региони. Това има значение за научното разбиране на процесите, които създават полярните сияния и ефектите от космическото време върху земната атмосфера.

Тези експерименти обаче вероятно са предизвикали подозрението, че HAARP (обичайният заподозрян) може да е причинил небесното сияние и над нашата страна.

Изкуственото сияние между Гакона и Анкоридж

Съобщението на HAARP за експеримента на 4-7 ноември. Изображение на кампанията HAARP ноември 2023 г Кредит: HAARP

На 2 ноември 2023 г. UAF обявява, че "жителите и посетителите на Аляска може да успеят да видят изкуствено въздушно сияние в небето, създадено от програмата за високочестотни активни аврорални изследвания по време на четиридневна изследователска кампания, която започва в събота".

Изглежда, че учените от Университета на Аляска, Феърбанкс (UAF), които управляват съоръжението, имат далеч по-малки амбиции, от това да приветстват в българското небе нечия изборна победа.

Границата на видимост на изкуственото полярно сияние, предизвикано от HAARP на 4-7 ноември около Гакона, Аляска, Съединени щати. Кредит: Google Maps

Ето още от съобщението на университета:

"Всеки ден въздушното сияние може да бъде видимо до 300 мили (около 500 км) от съоръжението на HAARP в Гакона. Мястото се намира на около 200 мили североизточно от Анкоридж и на 230 мили югоизточно от Феърбанкс, или на около 300 до 350 километра.

HAARP създава въздушно сияние чрез възбуждане на електрони в йоносферата на Земята, подобно на начина, по който слънчевата енергия създава естествено сияние, с включени и изключени импулси на високочестотни радиоемисии. Инструментът за изследване на йоносферата HAARP, фазова решетка от 180 високочестотни антени, разположени на 33 акра, може да излъчва 3,6 мегавата в горните слоеве на атмосферата и йоносферата."

Въздушното сияние, ако е видимо, ще изглежда като бледо червено или евентуално зелено петно. Поради начина, по който функционира човешкото око, въздушното сияние може да се види по-лесно, когато гледате само отстрани."

Тази диаграма показва приблизителния ъгъл и разстояние от HAARP, на което човек трябва да бъде, за да наблюдава сиянието на 4-7 ноември. Кредит: HAARP

И така, истина е, че съоръжението HAARP извършва експерименти в йоносферата за образуване на изкуствени полярни сияния. Но въздействието му е толкова слабо, че неговото сияние е стигнало само за малка част от Аляска.

Източници:

Space Weather 

HAARP artificial airglow may be widely visible in Alaska, UAF

Lighting Up the Arctic Sky With Artificial Aurorae, Smithsonian Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !