21 март 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

40 години Майкрософт

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 април 2015 в 12:5023360
Свързани новини

Преди 40 години, на 4 април 1975, официално е регистрирана компанията Microsoft от двама младежи - Бил Гейтс и Пол Алън. Днес тя е една от най-големите софтуерни компании и като обем на продажбите и като финанси.

Историята на компанията започва през 1975, когато състудентите от Харвард, Бил Гейтс и Пол Алън, прочитат една статия в януарския брой "Popular Electronics" за новия компютър на Altair 8800 и решават да разработят интерпретатора Basic. Месец по-късно подписват договор с изпълнителния директор на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) Ед Робъртс, производител на компютъра за използването на Basic като софтуер за Altair.

Те са мислили да нарекат компанията си "Алън и Гейтс", но решили, че ще звучи като адвокатска кантора, затова Пол предложил Micro-Soft, от микропроцесори и софтуер. Първата година на новата компания, в която по това време работели само трима души, завършила с оборот от 16 хиляди долара. 

Пол Гарднър Алън (Paul Gardner Allen) и Уйлям Хенри Гейтс трети (William Hentry Gates III) 1975. Снимка: phonearena.com

Microsoft купува своята първа операционна система за 75 000 долара. Нейният автор, Тим Патерсън, е нает от Гейтс и системата от 86-DOS е преименувана на MS-DOS, а месец по-късно, лицензирана от корпорацията IBM. През следващата година MS-DOS е лицензирана от 70 фирми и става основна операционна система за компютри, базирани на процесорите 8086.

През август 1992 г. излиза Office 3.0, за първи път събрал Word, Excel, PowerPoint и Mail в един пакет. В предишните версии приложенията са пускани отделно. От 1993 г. Excel заменя Lotus 1-2-3 като индустриален стандарт за електронни таблици. Скоро Office 3.0 е преименуван в Office 92 и вече офис пакетът започва да се именува годината на издаването си. Друга особеност на пакета е, че разширенията на файловете на приложенията не се променят до 2007.

Това са първите стъпки към могъществото на Microsoft. 

Днес, независимо дали сте програмист или потребител е невъзможно да не сте се докосвали до Microsoft по някакъв начин. Microsoft продължава да се развива, доста невероятно предвид факта, че за всичките 40 години, през които компанията е съществувала, е имала само три главни изпълнителни директори. Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс все още е емблематичен образ.

Днес Бил Гейтс мисли повече за бъдещето на Microsoft, отколкото за миналото. По-долу е текста на писмо, което пише на служителите си в деня преди 40-ата годишнина:

"Утре е специален ден: Microsoft става 40 години. В началото, Пол Алън и аз си поставихме за цел да въведем компютри на всяко бюро и във всеки дом. Това беше много смела идея, и много хора мислеха, че сме луди, представяйки си, че това е възможно. Удивително е като си помисли човек, колко далече са стигнали компютрите и днес ние  сме горди от ролята, която Microsoft изигра в тази революция.

Днес обаче, аз мисля за бъдещето на Microsoft, дори повече от преди..."


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.