30 години след Чернобил гигантска арка ще запечата разтопения реактор

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 април 2016 в 08:03 13224 0

Новото укритие - най-голямото в света подвижно съоръжение

На 26 април 1986 година на четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ се случи авария, която стана най-голямата катастрофа в историята на атомната енергетика.

Всички жители на град Припят бяха евакуирани, а зоната около реактора се превръща в естествен резерват с небивал разцвет на животинския свят.

След толкова години старият саркофаг определено започва да се руши. В създадения набързо саркофаг над взривения реактор вече се виждат огромни дупки, което заплашва със сериозни проблеми Украйна, Беларус и света като цяло.

Затова през 2012 година започна строеж на нов саркофаг-арка, която се смята за голямото на планетата преместваемо съоръжение.

Предистория

Първият защитен саркофаг е построен за рекордно кратко време - само за 206 дни и пуснат в експлоатация през ноември 1986 г. За изграждането на огромния саркофаг, който трябваше да затвори взривения реактор на атомната централа, работиха над 90 хиляди души от всички краища на Съветския съюз.

Старият защитен саркофаг на Чернобилската АЕЦ.

Старият саркофаг, построен през 1986 г., от самото начало на своето съществуване е смятан за временен. Той е предназначен да предпази света от радиоактивните елементи, които се съхраняват в големи количества в бившия 4-ти ядрен реактор в Чернобил. Стените на саркофага не предпазват от самата радиация, а само предотвратяват разпространението на заразени частици извън аварийната зона. Във вътрешността на саркофага са около 95% на сто от общото количество радиоактивни елементи, които са били там преди аварията 1986 година. И ако само 5% от тях засегнаха обширни територии на Украйна и Беларус, то страшно е да си представим какво би могло да се случи на планетата и човечеството, ако се бяха разпръснали останалите ядрени отпадъци.

Старият защитен саркофаг на Чернобилската АЕЦ.

Саркофагът изпълнява своята функция в продължение на почти тридесет години. През това време конструкцията се износи, а някои места са в авапийно състояние.

За щастие вече от четири години се строи нов защитен саркофаг.

Строителството на новото съоръжение - защитен саркофаг в Чернобил.

Новият саркофаг

Необходимостта от изграждане на нов саркофаг над ядрения реактор в Чернобил бе формулирана още през деветдесетте години, но активната работа по прилагането му започна през 2004 г., благодарение на усилията на Европейската банка за възстановяване и развитие. Именно тази финансова институция пое ангажимент за финансиране на строителството на защитен саркофаг, наречен "Укритие-2", включвайки към тази задача 40 страни донори. Общата прогнозна стойност на проекта е 1.54 милиарда щатски долара.

Проектът за "Укритие-2" е разработен през 2004-2007 г. във Франция по заявка на Европейската банка за възстановяване и развитие. В хода на международен търг правото да го приложи получи консорциумът от компании Novarka, създаден специално за този амбициозен проект. Изграждане на саркофага започна през 2012 г.

Първоначално се предполагаше, че строежът ще бъде готов до 2015-та година, но поради липса на финансиране пусковият срок е отложен за 2017 г.

Проектът

Проектът включва изграждането на гигантска височина арка с височина 108м, дължина 150м и ширина 257 метра. Това ще бъде най-големият изкуствен преместваем обект. Преместваем, защото основните строителни работи за гигантската арка се извършват на разстояние 180 метра от 4-ия енергоблок, а окончателното си положение на конструкцията ще заеме, придвижвайки се към нужното място по релси. Това е уникално събитие, което ще остане в историята на архитектурата и инженерството.

Схема на покриване на новият саркофаг върху стария.

Новият обект ще бъде покрит с няколко защитни слоя, предназначени за спиране на разпространението на радиоактивни елементи извън саркофага.

След приключване на работата по конструкцията на арката, тя бавно ще се плъзне над стария саркофаг.

Новият саркофаг, за разлика от стария, ще бъде напълно херметичен, което ще предотврати попадането на вода и напълно ще изключи възможността за разпространение на радиоактивни елементи извън него.

След въвеждането на съоръжението в експлоатация в нея ще започнат демонтажни работи, за да се разглоби конструкцията на стария саркофаг, защото ако последният продължи да се разрушава може да повреди новата конструкция.

Крайната цел на новия проект е да се извадят остатъците от ядрено гориво и други радиоактивни елементи, които да се заровят в специални хранилища.

Общата продължителност на работата, описана по-горе, по план е 50 години, а конструкцията на новия саркофаг ще работи надежно 100 години. 

Строителни и монтажни работи

Строежът на новия защитен саркофаг се извършва на разстояние 180 метра от 4-ия реактор на атомната електроцентрала. За да се гарантира безопасността на хората, които работят за изпълнението на този мащабен проект, от околната площ е премахнат 4-метров заразен почвен слой, а мястото е покрито с бетонна плоча, която става основа за строителството. 

Новият защитен саркофаг на фона на стария.

И въпреки, че нивото на радиация на мястото е сто пъти по-ниска от тази, веднага след аварията, работниците не работят повече от петнадесет дни на месец. A работен ден в някои особено опасни места трае само 2-3 часа.

Строителство включва поетапно изграждане на двете половини на арката на новия саркофаг, които се издигат една след друга и се свързват помежду си преди последния етап от работата, когато се придвижат над стария саркофаг. 

Двете половини нас арката на новия саркофаг на АЕЦ Чернобил.

Първо се изгражда горната част на арката, а след това се издига с помощта на крикове и се присъединят по-ниските елементи.

Повдигане на горната част на половината от арката.

Проектът предвижда извършване на максимално много от работата извън Чернобилската зона. Арката се състои от масивни модули, които се сглобяват в заводи в Украйна, а задачата на работниците на строителната площадка е само да ги съединят в едно цяло, което да осигури защитата на Украйна и света от радиация.

По изграждането на саркофага работят повече от 3 хиляди души от Украйна, Германия, Франция и Япония.

Строежът сега е почти готов

Изграждането на саркофага се приближава до финала си.

Вчера, 25 април, ръководителят на Държавната агенция за управление на аварийната зона около Чернобил Виталий Петрук заяви пред украинския "Слово и Дело", че строежът ще приключи ноември 2017 г.

Петрук подчерта, че радиационната обстановка е стабилизирана след повече от тридесет години след инцидента. "Общото въздействие на радиацията е намаляло 10 хиляди пъти" - заяви той.

Източник:

Как это сделано: новый объект «Укрытие» на Чернобыльской АЭС

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !