Любовен триъгълник от лявоориентирани охлюви

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2017 в 06:14 12242 0

Кредит Angus Davison/University of Nottingham

Томьо с някои от декстралните си бебета.

Това може да звучи като сюжет на усукана романтична комедия, но след обществена кампания за намиране на другар на Джереми - охлюв с рядка ляво ориентирана спираловидна черупка - друг "ляв" партньор, бедният охлюв все още търси любов, разказва Live Science.

Двамата "леви" ухажори, които бяха изпратени да привлекат Джереми, се залепиха един за друг, оставяйки Джереми самотен.

Още по-интересен факт е (поне за учените), че бебетата охлювчета на двойката изменници имат десни или декстрални черупки, за разлика от техните "леви" (или синистрални), родители, заяви Ангъс Дейвисън (Angus Davison), доцент и лектор във Факултета по еволюционна генетика на Университета на науките за живота в Нотингам.

Десните са повече

Ако обърнем обикновен охлюв с отвора към нас и върха нагоре, ще забележим, че отворът остава най-често вдясно от оста на черупката, т.е. черупката е дясна (декстрална - dextral). Много рядко се срещат охлюви с лявозавита (синистрални - sinistral) раковина и са високо ценени от колекционерите.

Изменението на посоката на завъртане е генетична мутация в майчиния геном. Честотата на такива мутации при различните видове коремоноги е различна. В повечето семейства лявозавитите екземпляри са изключително редки (като хората със сърце вдясно).

Съществуват някои видове при които има и дясно- и лявозавити, при това с нищо друго не се различават, освен с посоката на завиване на раковината и разположението на вътрешните органи. Има и семейства, където болшинството черупки са леви. Те образуват особени видове или даже родове, обособени от близките им дяснозавити. Защо се получава така?

Asami T., Cowie R.H., Ohbayashi K.

Т. Асами, Р. Кауи и К. Обаяши (Asami T., Cowie R.H., Ohbayashi K. /American Naturalist. 1998. V. 152. № 2. P. 225 236) обърнали внимание на това, че сред охлювите с ниска черупка лявозавитите се стрещат крайно рядко, а сред тези с по-издължена черупка те са доста повече. Причината се крие в начина на размножаване.

Снимка: Angus Davison/University of Nottingham

Охлювите са хермафродити и се чифтосват в положение “лице срещу лице” като винаги си извъртат главите в противоположни страни и така половите им отверстия съвпадат.

Извъртането на главите е генетично заложен рефлекс, което прави чифтосването между дясно и лявозавити раковини невъзможно.

По такъв начин, въпросът дали един вид или род охлюви е само от дясно или лявозавити екземпляри или сред тях има и от едните и другите, зависи преди всичко от наследствено утвърденото поведения при чифтосване.

Любовната сага на Джереми

Любовната сага на Джереми започва през октомври 2016 г., когато Дейвисън пуска туит с хаштаг #SnailLove, за да помогне на градинския охлюв (Cornu aspersum) да си намери партньор. Като охлюв с лява спирала Джереми се нуждае от синистрален партньор, за да се възпроизведе.

Невероятно, но обществото реагира и намери двама потенциални партньори за Джереми - охлюв, кръстен Лефти, от Ипсуич, Англия и Томео, охлюв с лявозавита черупка от Майорка, Испания, запазени момент преди да станат нечия вечеря.

Джереми с декстрално бебе (не негово) на черупката си. Снимка: Angus Davison/University of Nottingham

След като охлювите пристигат в Нотингам, Дейвисън е нетърпелив да им направи среща.

През 2016 г., преди да ги намери Джеръми, той и колегите му публикуват проучване в списание Current Biology, описвайки ген в езерния охлюв (Lymnaea stagnalis), който определя дали спиралата на черупката ще бъде по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка.

Дейвисън е заинтересуван дали посоката на спиралата и асиметрията на органите при вида градински охлюв на Джереми са едни и същи, както на L. stagnalis, обяснява биологът. Той се надява да определи това чрез изучаване на няколко поколения синистрални градински охлюви.

На свой ред това откритие може да помогне на учените да определят дали генните варианти или проблемите в развитието са отговорни за обръщането на органите при хората - състояние, известно като situs inversus, заяви Дейвисън.

Романтично настроение

В началото охлювите не показват интерес към един от друг, затова Дейвисън ги поставя в хладилник, за да симулира зима (когато охлювите са в хибернация), и ги изважда три месеца по-късно, за да симулира пролет и лято, (когато охлювите се чифтосват).

Скоро след това Томео и Лефти се чифтосват, игнорирайки бедния Джереми и оставят три люпила с яйца. Охлювите са хермафродити и могат да бъдат или майка или баща за всяка партида от яйца.

Поколението излюпено от яйцата след около една седмица, след като са са снесени. Всички имат дясни или декстрални черупки. Снимка: Angus Davison/University of Nottingham

Над 170 бебета, излюпени от първата партида, от баща Лефти и снесени от Томео през април, разказва Дейвисън. Тези бебета имат декстрални черупки, което не е съвсем изненадващо.

Докато в спермата има само ДНК, яйцеклетката съдържа освен ДНК "цитоплазмата, протеини и всякакви неща", обяснява Дейвисън. Допълнителното съдържание на яйцеклетката може да повлияе на растежа на поколението по време на първите няколко клетъчни деления. В този случай майката на Лефти вероятно има генни варианти за лява черупка и тази генетична информация преминава в нейните деца, отбелязва Дейвисън. 

Но Лефти вероятно е хетерозиготен, което означава, че има най-малко един "ляв" ген и един "десен" ген. И тъй като десният ген доминира, вероятно е повлиял върху неговото потомство в началото на развитието му, като ги прави декстрални, точно както "лявата" му майка  му е повлияла да има лявориентирана черупка.

В същото време Дейвисън е оптимист и смята, че ще се намери партньор и за Джеръми. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !