Питър Хигс, физикът, който предсказа Хигс бозона, почина на 94 години

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2024 в 22:59 2706 0

Питър Хигс

Кредит University of Edinburgh

Питър Хигс

Питър Хигс, водещ британски учен, автор на идеята за частицата Хигс бозон, е починал на 94 години, съобщи BBC.

Питър Хигс получава Нобелова награда за физика през 2013 г. "за теоретичното откритие на механизъм, допринасящ съществено за нашето разбиране за произхода на масата на субатомните частици, експериментално потвърден от откриването на предсказаната фундаментална частица от детекторите на елементарни частици ATLAS и CMS на Големия адронен колайдер на ЦЕРН".

В изявление от Единбургския университет се казва, че ученият е починал в понеделник и го нарича "наистина надарен учен, чиято визия и въображение са обогатили познанията ни за света, който ни заобикаля".

Професор Браян Кокс отдава почит на Хигс в X (бивш Twitter): "Имах късмета да го срещна няколко пъти и освен че беше известен физик – мисля, че понякога това го смущаваше – той винаги беше очарователен и скромен."

През 60-те години Хигс и други физици се опитват да обяснят защо градивните елементи на Вселената имат маса.

Това предизвика търсенето на Светия Граал на физиката - частица, която може да обясни три от фундаменталните сили (електромагнетизъм и слаби и силни ядрени сили) в една теория.

През 2012 г. учени, използващи Големия адронен колайдер в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария, най-накрая регистрират частицата и я наричат Хигс бозон.

Година по-късно работата на Хигс намира признание с награждаването му с Нобелова награда, която той споделя с Франсоа Енглерт от Белгия.

Питър Хигс се е чувствал неудобно от вниманието, което теорията му привлича. Когато чува за откриването на частицата, той се просълзява, но казва пред журналистите: "Много е хубаво да си прав понякога".

Ръководителят на ЦЕРН, Фабиола Джаноти, заяви: "Питър беше много специален човек, изключително вдъхновяваща фигура за физиците по целия свят, човек с рядка скромност, страхотен учител и човек, който обясняваше физиката на много прост и същевременно дълбок начин."

"Много съм натъжена и ще ми липсва много", казва тя.

"Той предположи съществуването на поле, което прониква в цялата вселена, от маса до частици от електрони до топ кварки", отдаде почит към Хигс Алън Бар, професор по физика в Оксфордския университет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !