В Деня на народните будители учени от БАН получиха награди за високи научни постижения (видео)

БАН Последна промяна на 01 ноември 2023 в 13:47 3977 0

Трима учени от Българската академия на науките получиха почетен знак „Марин Дринов“ на лента на тържествено събрание по повод Деня на народните будители.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи отличията. За високи научни постижения в областта на социологията на образованието наградата получи проф. Пепка Бояджиева.

Проф. Владко Мурдаров беше отличен за значителни заслуги в областта на българското и славянското езикознание.

Проф. Нели Косева беше наградена за многостранната си обществена, организационнна и експертна дейност и за значителния си принос за издигане авторитета на Българската академия на науките, както и на българската наука, у нас и в чужбина.

Заместник-председателят на Академията чл.-кор. Евдокия Пашева откри празника, който се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“. Не е редно само на първи ноември да честваме и да си спомняме за тези мъдри мъже и жени, които прозряха, че духовното будителство и духовното просвещение са в основата на развитието на един народ, каза чл.-кор. Пашева и допълни, че най-доходоносната лихва е от инвестицията в наука и образование. В словото си тя припомни имената на академици, заложили своите домове, за да бъде достроена сградата на Българската академия на науките.

Вярно е, че в момент на безверие и политическо лутане обществото обикновено се обръща към миналото си, за да търси духовните стимули в действията и идеите на своите предци. И в нашето съвремие има достойни хора, каза чл.-кор. Евдокия Пашева. Гл. ас. д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология на БАН изнесе слово на тема „Будителството като призвание“.

На тържественото събрание в БАН награди от Съюза на учените в България получиха трима учени от Академията. В категорията до 35-годишна възраст бяха отличени д-р Десислава Гергинова и д-р Мария Аргирова от Института по органична химия с Център по фитохимия. За високи научни постижения беше награден чл.-кор. Христо Найденски от Института по микробиология. Отличията връчи председателят на Сьюза на учените в България проф. Диана Петкова.

По повод Деня на народните будители в БАН беше представена изложба, посветена на 170 години от рождението на Стефан Панаретов – общественик, дипломат, възрожденски просветител и един от най-големите дарители на Българската академия на науките. Експозицията е подготвена от Централната библиотека и Научният архив на БАН.

Благодарение на YouTube канала на БАН може да видите запис на тържественото събрание:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !