Един тип дезинформация се пренебрегва. Ето защо не бива

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2023 в 00:01 10938 0

Кредит Rawpixel

Може би сте го чували и преди: пилешката супа може да ви помогне да се възстановите от грип, а можете да настинете, ако останете навън твърде дълго в студено време. Въпреки че някои подобни народни мъдрости са доста разпространени, те често не са в съответствие с медицински доказателства и научно подкрепени изследвания.

Когато Лондон се сблъсква с бубонната чума през 1665 г., много хора отчаяно търсят начин да предпазят себе си и своите близки от заболяване.

Един широко разпространен метод се състои в смесване на две малки скилидки чесън в половин литър прясно мляко. Хората вярвали, че пиенето на този коктейл сутрин, на празен стомах, ще предотврати опасната болест.

Подобно на преживелите голямата чума в Лондон, много хора търсеха лекарства, които биха предпазили COVID, поради което твърденията, че чесънът може да лекува или предпазва хората, се разпространяват в социалните медии.

За съжаление, въпреки лабораторните изследвания, които показват, че чесънът наистина има съединения с антимикробни свойства, идеята за поглъщане на чесън, за да се предотврати заразяване с бактерии или вируси, е предимно фолклор.

Народните рецепти може да звучат невинно, но всъщност могат да навредят на хората. 72-годишна жена получава химическо изгаряне на езика си, например поради ежедневната си употреба на суров чесън в опит да се предпази от коронавируса.

Народна медицина

Идеята за чесъна като универсален лек се основава на "народната медицина", което е общ термин за недоказани, широко разпространени вярвания за всичко, свързано със здравето и болестите.

Доверието в народната медицина обикновено произхожда от културни вярвания, както и от дългогодишни традиции.

Народната медицина може да включва билкови лекарства, диетични препоръки и съвети относно спазването на определени поведения. Често се предава от уста на уста през поколенията и може да е една от причините митовете за причините и лечението на болестите да продължават да съществуват, въпреки напредъка на медицинската наука.

Непоклатимото убеждение на много хора, че яденето преди да отидете да плувате е опасно например няма научна основа. Въпреки че изглежда има логика, идеята, че храненето преди плуване причинява удавяне, е развенчана от изследователи.

Вестник от 17-ти век, който съветва читателите да пият чесън и мляко. Вестник от 17-ти век, който съветва читателите да пият чесън и мляко. Кредит: National Library of Scotland, CC BY-NC-SA 

Народната медицина е сложна, защото от една страна попада в категорията на дезинформацията, но от друга не се вписва съвсем в обичайния клас дезинформация. Ако някой подкрепя народната медицина, това не е непременно силен индикатор, че има антинаучни вярвания.

Не е необичайно човек, който следва официалните здравни препоръки, да използва и народната медицина като допълнителна защита.

Не подценявайте

Въпреки това идеята, че народната медицина предимно помага, а не пречи, може да е причината експертите да й обръщат по-малко внимание.

Например вярването, че пиенето на топло мляко преди лягане помага да се заспи, няма да навреди (дори и да не е вярно). Въпреки това, други вярвания могат да бъдат опасни, като идеята, че яденето на определени храни може да подсили имунитета ви, което може да накара хората да мислят, че не е необходимо да се ваксинират.

Народната медицина, подобно на други видове дезинформация, които не са подкрепени от науката, често се разпространява в социалните медии, което означава, че може да представлява заплаха за общественото здраве.

Например през 2020 г., когато Великобритания влиза в локдаун, Центърът по изгаряния към Детската болница в Бирмингам отбеляза 30-кратно увеличение на броя на случаите с изгаряния от вдишване на пара.

Причината за това е препоръката в социалните медии, която подвежда родителите да мислят, че вдишването на пара може да предотврати или лекува симптомите на дихателните пътища. Това е особено обезсърчаващо, тъй като проучвания, публикувани в световен мащаб от 1969 г. насам, показват опасностите от вдишването на пара.

Докато някои примери за народна медицина имат известно ниво на биологична правдоподобност, други не са такива. Например вярването, че „една ябълка на ден държи лекаря далеч“, народна поговорка от около 1870 г., вероятно се основава на идеята, че ябълките са пълни с хранителни вещества. Интересното е, че учените са открили, че въпреки че съдържанието на витамини в ябълките може да не е особено изключително, ябълките се считат за така наречената функционална храна (която отговаря на научните критерии, за разлика от "суперхраните") поради броя на биоактивните вещества, които съдържа които изглежда, че са полезни за здравето.

Доверието в народната медицина едва ли ще изчезне скоро. Така че трябва да разберем какво кара хората да вярват в нея и до каква степен то се противопоставяв на вярата в науката.

Изглежда има сложна връзка между вярванията в народната медицина и това, което хората всъщност правят, за да защитят здравето си. Разбирането на тази връзка може да бъде ключово за предотвратяване на нейните вредни ефекти. Животът ни може да зависи от това.The Conversation

Авторите на статията са Катрин Доноа (Katrine K. Donois), докторант по психология (научна комуникация), университет Anglia Ruskin и Хасан Вали (Hassan Vally), доцент, епидемиология, университет Deakin

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !