Изслушване за НЛО: Защо толкова много хора вярват, че извънземни са посетили Земята?

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юли 2023 в 10:17 11811 0

Кредит PickPik (Public Domain Certification)

Въпреки свидетелските показания на Дейвид Груш пред Конгреса на САЩ за "биология с нечовешки произход" и местата на катастрофи на НЛО, все още няма доказателства, че извънземни някога са идвали на Земята. Защо хората приемат на сериозно подобни твърдения, пита Джейкъб Арон в статия в New Scientist.

Джейкъб Арон (Jacob Aron) е ръководител на новинарския екип в New Scientist, който следи отразяването на най-новите науки и технологии. Има бакалавърска степен по математика от Университета в Бристол и магистърска степен по научна комуникация от Imperial College London. Освен в New Scientist, пише и за Guardian, Observer и SciDevNet.

Представяме ви неговата позиция в статията "Изслушване за НЛО: Защо толкова много хора вярват, че извънземни са посетили Земята?" в New Scientist.

Всичко започва с няколко бегли наблюдения - странни послания и други явления, които се мъчех да обясня. С течение на времето признаците за това тайно нашествие се увеличиха. Сега смятам, че то стига до върховете, прониквайки дори в сърцето на правителството на САЩ.

Говоря, разбира се, за нарастващия брой хора, които вярват, че извънземни са посетили Земята.

За да бъда ясен, почти сигурно е, че не са. Няма абсолютно никакви доказателства за извънземни посетители, а елементарното разбиране на физиката и статистиката прави перспективата изключително малко вероятна. Във вселена с размерите и възрастта на нашата, в която няма начин да се пътува по-бързо от светлината, вероятността интелигентни извънземни да са достатъчно близо във времето и пространството, за да се срещнат с нас, е нищожно малка. Не казвам, че нашата планета е единствената, на която има живот, а по-скоро, че всички съществуващи извънземни са твърде далеч, за да се отбият при нас.

И все пак убеждението, че Земята е била посещавана от множество извънземни космически кораби, е по-популярно от всякога, дори сред хора, от които бих очаквал да знаят по-добре. Защо?

Макар разказите за малки зелени човечета да са популярни от 50-те години на миналия век, като достигат своя връх през 90-те години на миналия век с филми като "Досиетата Х" и "Денят на независимостта", съвременната НЛОмания започва с поредица от статии в "Ню Йорк Таймс", публикувани през 2017 г.

В тях се представя подробно несъществуваща програма на Министерството на отбраната на САЩ, подкрепена от водещи американски сенатори, посветена на разследването на летящи обекти без обяснение. "Ню Йорк Таймс" също така интервюира пилоти от ВМС на САЩ, които твърдят, че са се срещали с такива обекти през 2004 г., и публикува изтекли видеозаписи на тези инциденти, които по-късно са разсекретени от Пентагона.

Тази комбинация от военни величия, високопоставени политици и един обикновено трезвомислещ вестник отвори вратата за сериозно възприемане на твърденията за НЛО. Видеозаписите със сигурност изглежда показват нещо в небето, но има всякакви земни обяснения - от китайски балони за скрити цели до обикновена повреда на уредите.

Преминаваме бързо напред към тази седмица и вече имаме така наречения информатор за НЛО Дейвид Груш, бивш служител на американското разузнаване, който свидетелства пред Конгреса за извънземни места за катастрофи и "биология с нечовешки произход" - нито едно от които той не е виждал лично. Вместо това Дейвид Груш твърди, че са му казали за тях други, неназовани служители на разузнаването. Въпреки че твърденията за НЛО стават все по-необичайни, все още нямаме нови доказателства, на които да се опрем.

Цялата история ми напомня за Хаванския синдром - поредица от необясними здравословни проблеми, с които се сблъскват служителите на посолството на САЩ в Куба. Отново комбинацията от медии, военни и политици изглежда е убедила много разумни хора, че причината е някакво тайно микровълново оръжие, въпреки че няма доказателства за съществуването на такова оръжие и че отново базовите физични закони сочат, че устройство, достатъчно мощно, за да причини вреда, би било толкова голямо, че би било почти невъзможно да се скрие. Стресът и масовата истерия са много по-вероятни обяснения, казват експертите.

Ако четете това, вероятно попадате в един от двата лагера. Може би сте напълно убедени в тези слабо доказани твърдения и в този случай вероятно не мога да направя нищо, за да ви разубедя.

По-вероятно е да нямате категорични възгледи за НЛО, но да смятате, че разказите за извънземни посетители са малко безобидно забавление. Всъщност ми се иска да бях нагазил в забавлението по-рано. След твърденията от 2017 г. New Scientist рядко пише за съвременния феномен НЛО, просто защото има много малко конкретни неща, които да бъдат казани. Надявах се, че цялото това нещо просто ще отмине, но ето, че пак сме тук. Част от причината да напиша този материал е, за да имам към какво да поставям линкове на нашия уебсайт, когато хората започнат да правят задъхани твърдения, които подкопават доверието на обществото в науката и научния метод.

Признавам, че всичко, което съм написал тук, може да е напълно погрешно. Ако Пентагонът започне да изкарва тела на извънземни и свалени космически кораби, New Scientist с ентусиазъм ще съобщи за най-невероятната находка в човешката история - когато доказателствата се променят, е редно да промените мнението си. Дотогава ще се придържаме към писането за наука.

Автор: Джейкъб Арон

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !