Астронавт засне рядък атмосферен феномен: червен спрайт (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 декември 2023 в 00:00 4342 0

 Оборудван със специализирана камера астронавтът на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен успя да заснеме тази снимка на червен спрайт през октомври 2023 г.

Кредит ESA / DTU / A. Mogensen

Оборудван със специализирана камера астронавтът на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен успя да заснеме тази снимка на червен спрайт през октомври 2023 г.

Като част от експеримента Тор-Дейвис (Thor-Davis experiment) на Международната космическа станция (МКС), астронавтът на ESA Андреас Могенсен засне изображения на феномен, наречен червен спрайт.

Експериментът Тор-Дейвис изследва светкавиците в горните слоеве на атмосферата и как те могат да повлияят на концентрацията на парникови газове.

Експериментът се ръководи от Датския технически университет (DTU) заедно с Европейска космическа агенция.

Той се основава на предишния експеримент "Тор" (THOR) от първата мисия на Андреас Могенсен през 2015 г., когато той също заснема изображения на друг вид мълния, изстрелваща се към космоса, син джет.

"Изображенията, направени от Андреас, са фантастични", коментира Оливие Шанрион (), водещ учен за експеримента Тор-Дейвис и старши изследовател в DTU Space.

"Камерата Davis работи добре и ни дава високата времева разделителна способност, необходима за улавяне на бързите процеси в светкавицата."

Тъй като червените спрайтове се образуват над гръмотевични облаци, те не могат лесно да се изучават от земята и следователно се виждат предимно от космоса, включително с помощта на монитора за взаимодействие атмосфера-космос (ASIM), който се намира от външната страна на МКС.

Малко спрайтове обаче са били видени от земята.

Мониторът за взаимодействие между атмосферата и пространството (ASIM - Atmosphere-Space Interactions Monitor) е серия от оптични камери, фотометри и детектор за рентгенови и гама лъчи, предназначени да търсят електрически разряди, родени при бурни метеорологични условия, които се простират над гръмотевични бури в горните слоеве на атмосферата. Кредит: ESA.

Камерата Davis е камера (event camera), която работи повече като човешкото око, усещайки промяна в контраста, като всеки пиксел при нея работи независимо и асинхронно, вместо да заснема изображение като обикновена камера.

Консумацията на енергия на тази камера е много ниска, от порядъка на няколко вата, като същевременно може да направи еквивалента на 100 000 снимки в секунда.

Скоростта на камерата е очевидна от видеото по-долу, където виждате удара на гръмотевица отдолу и след това формата на червения спрайт отгоре.

Червеният спрайт, заснет от Андреас Могенсен, е с размери приблизително 14 на 26 км.

Това се случва над гръмотевични облаци, между 40 и 80 км над земята.

Източник: ESA Astronaut Captures Stunning Images of Rare Thunder Phenomenon, Sci.News.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !