Долината на смъртта постави рекорд за най-гореща полунощ в историята

Ваня Милева Последна промяна на 18 юли 2023 в 09:01 13002 0

Националният парк в пустинята Мохаве, наречен подходящо Долината на смъртта се намира на изток от планините Сиера Невада в американския щат Калифорния.

Кредит Rawpixel (CC0 1.0)

Националният парк в пустинята Мохаве, наречен подходящо Долината на смъртта се намира на изток от планините Сиера Невада в американския щат Калифорния.

Долината на смъртта в Калифорния е известна с това, че е едно от най-горещите места на Земята.

Напоследък в условията на повсеместна гореща вълна, която изпепелява големи части от южната и югозападната част на САЩ, регионът може би току-що претърпява значителен етап в температурните рекорди.

Според доклад на Newscientist между 12 и 1 часа през нощта на 17 юли метеорологичната станция Badwater basin, разположена в Долината на смъртта и поддържана от Националната метеорологична служба на САЩ, е регистрирала температура от 48,9°C.

Джеф Мастърс (Jeff Masters), метеоролог в Yale Climate Connections, отбелязва потенциално рекордната среднощна температура. Той обаче обяснява, че ще са необходими допълнителни анализи и проверки, преди да се потвърди, че това е най-горещата полунощ, регистрирана някога.

Между 12 и 1 часа през нощта на 17 юли метеорологичната станция Badwater basin, разположена в Долината на смъртта и поддържана от Националната метеорологична служба на САЩ, е регистрирала температура от 48,9°C. Кредит: Bo Nielsen Bo47 - www.bonielsen.me (CC BY-NC-ND 4.0)

Националният парк в пустинята Мохаве, наречен подходящо Долината на смъртта се намира на изток от планините Сиера Невада в американския щат Калифорния.

Долината се простира от север на юг на 86 м под морското равнище, което я прави идеалното място за най-топлото време в света. Горещият въздух, който обикновено се издига и охлажда извън долината, се улавя в капан от географското ѝ положение, а преобладаващите ветрове се изсушават над планините Сиера Невада, поради което средните годишни валежи тук са малко под 6 мм.

Долината на смъртта държи сегашния световен рекорд за най-висока температура, регистрирана на Земята, като през 1913 г. тя достига изпепеляващите 56,7 °C. Средните денонощни температури тук през лятото са близо до 46°C.

За регион на планетата, който не е чужд на горещините, тази гореща вълна достига безпрецедентни стойности всеки ден.

Какво е топлинен купол?

Това е обширна област на високо налягане, разположена над морското равнище, която задържа топлина на повърхността.

Представете си тенджера с вряща вода на котлона. След това поставете капак върху нея и наблюдавайте как парата се задържа под него.

Това е топлинен купол.

Високото налягане принуждава топлия въздух да циркулира, а не да се издига и отдалечава, като отблъсква облаците и така увеличава постъпващите слънчеви лъчи, които добавят още повече топлина.

През тази седмица този топлинен купол доведе до изгарящи температури през деня и задушаваща жега през нощта.

Според експертите изменението на климата засилва горещите вълни, като ги прави по-чести и по-тежки. Последиците от тези екстремни горещини включват рискове за здравето, прекъсвания на електрозахранването и дори повреди на инфраструктурата като пътища и електропреносни мрежи.

Властите в засегнатите райони призовават жителите да вземат предпазни мерки и да останат хидратирани, като минимизират дейностите на открито в пиковите часове. В някои случаи са създадени центрове за охлаждане, за да се облекчат хората без достъп до климатик.

Топлинните вълни и свързаните с тях екстремни температури се превърнаха в неотложен проблем в световен мащаб. Тази година няколко региона по света преживяха горещи вълни и стотици хора загубиха живота си. Тези събития подчертават спешната необходимост от мерки за борба с изменението на климата и за защита на уязвимите групи от населението.

Източник: 

Death Valley may have just had the hottest recorded midnight ever, Newscientist

Hottest-ever recorded temperature on Earth could be set in Death Valley, California this Sunday as region fries under a giant 'heat dome', Sky News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !