Огромно находище на природен водороден газ е открито дълбоко в албанска мина

Компаниите търсят по целия свят залежи на геоложки водород, който може да се използва като чисто гориво, а една мина в Албания може да им даде насоки къде да търсят

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2024 в 14:42 42083 0

Екипът учени, който изследва галериите на мината

Кредит F-V. Donzé

Албанска мина, в която водородът естествено се просмуква през скалите

Най-големият регистриран досега поток от природен водород е измерен дълбоко в албанска мина. Откритието може да ни помогне да разберем къде се намират подземните залежи на това чисто гориво.

"Бълбукането е много, много интензивно", разказва Лоран Труш (Laurent Truche) от Университета Гренобъл Алп във Франция, който измерва газа в басейн с вода на близо километър под земята. "Това е като джакузи."

Понастоящем компаниите търсят залежи на природен водород по целия свят като източник на чисто гориво, но доказателствата за големи натрупвания на този "златен водород" са оскъдни. Повечето твърдения за огромни залежи на водород под повърхността разчитат на екстраполация, а не на преки измервания.

Прочетете повече: Златната водородна треска: Земята съдържа почти неограничено чисто гориво?

В търсене на по-съществени доказателства Труш и колегите му се спускат в мината за хромит Bulqizë в Албания, където водородният газ, изтичащ от скалите, е предизвикал няколко експлозии. Мината също така е разположена в изложение на богата на желязо скала, известна като офиолит. Известно е, че водата реагира с такива скали, за да генерира водород на други места, например в Оман.

Изследователите са установили, че газът, който бълбука от басейна, е повече от 80 % водород, с примесен метан и малко количество азот. Скоростта на потока е 11 тона годишно, което е почти един порядък повече от всички други потоци на водороден газ, измерени от единични източници на друго място на земната повърхност.

Изпусканият газ дълбоко в мината подклажда интереса към естествения водород. Кредит: Wikimedia Commons

За да определят източника на газа, изследователите са моделирали и различни геоложки сценарии, които биха могли да предизвикат такъв поток. Те установяват, че най-вероятният сценарий е газът да идва от по-дълбок резервоар на водород, натрупан в разлом под мината. Въз основа на геометрията на разлома те изчисляват, че този резервоар съдържа най-малко 5000 до 50 000 тона водород.

"Това е един от най-големите обеми природен водород, който някога е бил измерван", посочва Ерик Гоше (Eric Gaucher), независим геохимик, фокусиран върху природния водород.

Но това все още не е огромно количество, обяснява Джефри Елис (Geoffrey Ellis) от Геологическия институт на САЩ. Въпреки това доказателствата за стабилно натрупване на водород подкрепят идеята, че под земята се съхранява много повече, отбелязва той. "Наистина трябва да търсим по-дълбоко.

Справка: Laurent Truche et al. ,A deep reservoir for hydrogen drives intense degassing in the Bulqizë ophiolite. Science 383, 618-621(2024). DOI: 10.1126/science.adk9099

Източник: Huge deposit of natural hydrogen gas detected deep in Albanian mine,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !