От ядрото на Земята изтича изотоп на хелия

Намерени са още доказателства за изтичане на ядрото на Земята, открити на остров Бафинова земя

Ваня Милева Последна промяна на 23 октомври 2023 в 00:00 3442 0

Бафинова земя

Кредит NASA ICE (CC BY 2.0)

Канадският остров Бафинова земя.

Екип геохимици са открили доказателства за високи нива на хелий-3 в скалите на Бафинова земя - доказателство, че вероятно ядрото на Земята изтича. В статията си, публикувана в списанието Nature, групата описва своето изследване на хелий-3 и хелий-4 на Канадския арктически архипелаг.

Изследователи са откривали и преди следи от хелий-3 в потоци от лава на Бафинова земя, които показват, че възможността ядрото на Земята да изтича.

Това е така, защото това е древен изотоп - той е бил разпространен по време на формирането на Земята и е уловен в ядрото.

Но поради природата си, хелий-3 си проправя път към повърхността, излиза в атмосферата и изчезва в космоса.

Затова хелий-3 се среща рядко. Ако бъде намерен на повърхността, много е вероятно да идва от ядрото.

Заинтригуван от възможността ядрото на Земята да изтича, изследователският екип отива на Бафинова земя и започва да тества множество потоци лава. Те откриват много по-високи нива на хелий-3 от наблюдаваните при предишни проучвания - по-високи от където и да било другаде на Земята.

Те също така откриват високи съотношения на хелий-3 към хелий-4 (често срещан изотоп) - най-високите, които някога са били измервани в земни скали. Такива високи съотношения, предполагат изследователите, е друг фактор, който показва, че хелий-3 изтича от ядрото.

Схема на преноса от ядрото ​​към плюма. Кредит: Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06590-8

Изследователският екип отбелязва, че намирането на такива високи нива на хелий-3 на повърхността на земята е важно, защото ако може да се докаже, че материалът наистина изтича от ядрото, това ще предостави на учените начин да изследват материала на ядрото, което никога досега не е правено.

Това може да разкрие повече за ядрото, отколкото се смяташе за възможно. Те отбелязват, че ако хелий-3 идва от ядрото, тогава другият материал около него също трябва да бъде, предлагайки допълнителни физически примери за материала на ядрото.

Справка: F. Horton et al, Highest terrestrial 3He/4He credibly from the core, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06590-8

ИзточникFurther evidence of Earth's core leaking found on Baffin Island, Bob Yirka , Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !