Нелетящият дърдавец от Алдабра: Птицата, която възкръсна, еволюирайки два пъти

Нелетящата птица от остров Алдабра е изчезнала преди 136 000 години, когато местообитание ѝ на атола е потънало под вълните. След това е еволюирала отново

Ваня Милева Последна промяна на 06 февруари 2024 в 00:00 2952 0

Нелетящата птица дърдавец от атола Алдабра е изчезнала преди повече от 130 000 години, но след това видът се е появил отново чрез повтаряща се еволюция.

Кредит Wikimedia Commons

Нелетящата птица дърдавец от атола Алдабра е изчезнала преди повече от 130 000 години, но след това видът се е появил отново чрез повтаряща се еволюция.

Преди стотици хиляди години на атола Алдабра са долетели птици от вида дърдавец на Кювие. На острова те се отказали да летят, придобили по-тежки и по-здрави крака. Но атолът е залят от океана и преди повече от 130 000 години тази птица е изчезнала. Но след това, когато атолът отново се издигнал над морската повърхност, отново се заселили същия летящ вид птици и те пак са еволюирали в нелетящи, т. е. появил се е още веднъж предишният нелетящ вид.

Това се нарича "итеративна еволюция".

Визитка на нелетящата птица от остров Алдабра

Име: Кювиеров дърдавец от Алдабра (Dryolimnas cuvieri aldabranus). Птицата принадлежи на семейство Дърдавцови (Rallidae)  - голямо, космополитно семейство от малки до средни сухоземни и водоплаващи птици. Семейството проявява значително разнообразие във формите си и включва такива повсеместни видове като дърдавци и галинули (зеленоножки), а други видове рейли са изключително редки или застрашени. "Рейл" е английското изписване на френското râle от старофренския rasle. Наречена е така заради от резкия ѝ вик, от латински rādere ("остъргвам"). 

Местообитание: Алдабра - коралов атол край югоизточния бряг на Африка

Диета: Насекоми

Защо е удивителна: Кораловите варовикови острови на атола Алдабра се намират край югоизточния бряг на Африка, северно от Мадагаскар, и са местообитание на една скромна, но забележителна птица, която два пъти е еволюирала, за да стане нелетяща.

На пръв поглед птицата е доста необичайна. Тя е с размерите на кокошка, с петнист сив гръб, ръждивочервена глава и гърди и бяла гушка. Тя е подвид на Кювиеровия дърдавец (Dryolimnas cuvieri) и е единствената жива нелетяща птица в Индийския океан, благодарение на предизвиканото от човека изчезване на птици като Додо (Raphus cucullatus).

Контурна карта на югозападната част на Индийския океан, показваща разпространението на Dryolimnas: Dryolimnas c. cuvieri; D. c. aldabranus; †D. c. abbotti; †D. augusti; †D. sp. † = extinct. Кредит: Julian P Hume et al.

В проучване от 2019 г., публикувано в Zoological Journal of the Linnean Society, се разглеждат фосилните данни за нелетящите птици в Алдабра и се откриват доказателства за съществуването на нелетяща бягаща птица на атола отпреди потапянето му под вълните преди 136 000 години. Това събитие е довело до "почти пълен обрат във фауната", заявява тогава водещият автор Джулиан Хюм (Julian Hume), палеонтолог от Природонаучния музей в Лондон.

Това наводнение, продължило допреди около 118 000 години, е довело до изчезването на нелетящия подвид на Кювиеровия дърдавец (Dryolimnas cuvieri) , но след това се е случило нещо забележително.

Когато атолът отново се появил, Кювиеровият дърдавец, който може да лети, отново заселва атола и започва еволюцията си, за да стане отново нелетяща птица. Изследователите установяват, че фосилите на краката на Dryolimnas cuvieri, датиращи отпреди около 100 000 години, са по-тежки и по-здрави от тези на Кювиеровия дърдавец, който може да лети. Според авторите на изследването това показва, че дърдавците на атола са ставали все по-тежки и са губили способността си да летят.

Летящият подвид Кювиеров дърдавец. Кредит: Wikimedia Commons

Изглежда, че липсата на летене е полезна черта в тази среда. Тези птици снасят яйцата си на земята, така че наличието на силни крака, за да тичат веднага след излюпването, може да им е помогнало да оцелеят. "Докато растат, последното нещо, което се развива при дърдавците, са гръдните мускули и мускулите на крилата", отбелязва Хюм.

Загубвайки отново способността си да лети, птицата по същество е еволюирала два пъти на Алдабра, възкръсвайки от мъртвите чрез процес, наречен "итеративна еволюция" - когато даден вид изчезва, но след това се появява друг, който развива същите черти, за да стане почти идентичен на изгубения.

"Не мога да намеря друг подобен случай, при който един и същ вид птица да е станал нелетящ два пъти", подчертава Хюм. "Не е като да става дума за два различни вида, които колонизират и стават нелетящи. Тя еволюира от една и съща прародителска птица."

Справка: Julian P Hume, David Martill, Repeated evolution of flightlessness in Dryolimnas rails (Aves: Rallidae) after extinction and recolonization on Aldabra, Zoological Journal of the Linnean Society, Volume 186, Issue 3, July 2019, Pages 666–672, https://doi.org/10.1093/zoolinnean/zlz018 

ИзточникAldabra rail: The bird that came back from the dead by evolving twice, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !