7 000 тела на психично болни пациенти са заровени под Университета на Мисисипи

Антония Петрова Последна промяна на 09 май 2017 в 12:48 12496 2

Снимка: University of Mississippi

Останките на най-малко 7 000 души са погребани под Университета на Мисисипи. Телата са били на пациенти от първата психиатрична болница в американския щат, известна като "Лудницата".

Те са погребани на площ от 80 000 м2 от територията на университета, планирана за строеж. Експертите са използвали проникващ през земята радар, за да направят това откритие.

Изчисленията сочат, че ексхумацията на труповете ще струва 21 милиона долара - по над 3 000 долара за всеки един. Медицинският център на университета, където са открити телата, търси по-евтини алтернативи. От там се надяват да намалят разходите като ексхумират на място труповете, съобщава ВВС News. Прогнозите са, че това може да бъде извършено за 400 000 долара годишно за срок от осем години.

Университетските власти ще създадат лаборатория, където студентите да изучават останките, както и намерените дрехи и дървесина. Група академици са създали консорциум, посветен на изучаването на телата, в който влизат антрополози, археолози и историци. След ексхумирането и погребването им отново от Ole Miss, както е известен университета, възнамеряват да изгради мемориал и посетителски център в памет на починалите.

"Искаме да им покажем полагащата им се грижа и уважение. Откритите останки са уникален източник за щата Мисури. Те ще го превърнат в национален център за исторически данни, свързани със здравето по време на предсъвременния период, особено що се отнася до онези, които са били институционализирани", коментира Ралф Дидлейк (Ralph Didlake), който ръководи Центъра за биоетика и медицински науки.

По време на ексхумирането ще бъде извлечена ДНК на всички пациенти, за да бъдат идентифицирани техните живи роднини. Университетът планира да състави списък с пациентите и да ги публикува онлайн.

Снимки: University of Mississippi

Държавната психиатрична болница в Мисисипи е построена през 1855 г. и е действала до 1935 г. Тя е рожба на медицинската сестра от Гражданската война Доротиа Дикс (Dorothea Dix), която се е борела за по-добри условия за психично болните пациенти. Преди това те са били държани на вериги по таваните на домовете им или просто държани в затворите.

"Лудницата" предлагала по-добро място за тях, но условията и там не били от най-приятните. Според данните от архивите й, от 1 376 пациенти между 1855 и 1877 г, е умирал повече от един на всеки петима. След Гражданската война клиниката се увеличава драстично, като по време на пика си е приютявала около 6 000 пациенти. След това е преместена на настоящото й място в Държавната болница на Мисисипи. Строежът на университета започва почти 20 години по-късно, като отваря врати за първите студенти през 1955 г.

Снимка: University of Mississippi

Първите 66 ковчега са открити от университета през 2013 г. докато е течал строеж на път в близост до сградите. През 2014 г. по време на строеж на паркинг-гараж са открити други над 1 000 тела. Скоро след това са открити други 1 000 на север от мястото. След по-нататъшно проучване с радар общият брой на труповете достига над 7 000.

Работата по ексхумацията на първите открити тела от 2013 г. вече тече в Института "Коб" към университета. Като използват генетично секвениране учените реконструират бактериите от устата, които могат да разкажат историята на здравното състояние на всеки един пациент. Друго проучване е насочено към емайла на зъбите, който посочва недохранване и други здравни маркери. Трето проучване разследва наличието на пелагра, болест, причинена от липсата на витамин В, което е било много често срещано в американския Юг в началото на 20-и век.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

2

Георги Бонджов

10.05 2017 в 10:48

Шок и ужас. Поредното потвърждение, че капитализмът е кланица за хора.