83% от нас страдат от психични разстройства, според изследване (видео)

Повечето хора имат поне един пристъп на депресия, тревожност или друго разстройство, показва проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 февруари 2017 в 13:03 9302 1

Кредит Everyday Feminism

Една съвсем малка част от населението остава психически здраво между 11-38 години, а всички останали се сблъскват с временни или трайни психични разстройства, пише Science News.

Само 171 от 988 участника в изследването или едва 17 % не са изпитвали тревожни разстройства, депресия или други психични заболявания от края на детството си до средната си възраст, докладват лекари в февруарския брой на Journal of Abnormal Psychology.

От останалите, половината са преживели временно психическо разстройство или поне един пристъп на депресия, тревожност или състояние, свързано със злоупотребата с наркотични вещества до средната си възраст.

Останалите 408 лица (41%) са имали едно или повече психични разстройства, които са продължили няколко години или повече. Техните диагнози включват по-тежки заболявания като биполярно и психотични разстройства.

Изследователите са анализирали данните на лица, родени между април 1972 г. и март 1973 г. в Дънидин, Нова Зеландия. Общото здравословно състояние и поведението на всеки участник са оценявани 13 пъти от раждането им докато навършат 38 години. Правени са 8 оценки на психичното здраве между 11 до 38 години.

Това са пет дългосрочни проучвания за разпространението на психичните разстройства (най-вляво), които установяват високи темпове на нарастването им в населението на САЩ, Швейцария и Нова Зеландия. Последният анализ от проучването в Дънидин, Нова Зеландия (най-долния ред) също показва малък брой на хора с трайно психично здраве.

Интересното е, че проучването опровергава предишните представи, че ако човек е израснал в богато семейство, физически е здрав и е по-високо интелигентен, означава, че ще бъде по-малко вероятно да развие психично заболяване.

Вместо това, според изследването, се оказва, че хората, които рядко изразяват негативни емоции, имат много приятели и показват добра степен на самоконтрол и сдържаност, имат най-добро психично здраве, дори и от най-ранна възраст. Хората с непоклатимо психично здраве имат също по-малко роднини първа и втора съребрена линия с психични разстройства в сравнение с техните връстници.

В зряла възраст хората с по-добро образование, добра работа и задоволителни взаимоотношения често са по-стабилни психически. Но липсата това не гарантира добро състояние, коментира Джонатан Шефер (Jonathan Schaefer), съавтор на проучването, психолог в Университета Дюк. Почти една четвърт от никога недиагностицираните лица показват оценка на удовлетвореност от живота под средния резултат за цялата извадка.

По-малко изненадващи са 83-те процента разпространение на психичните разстройства. Това съвпада с последните оценки от четири други дългосрочни проекти. В тези изследвания - две в САЩ, едно във Швейцария и още едно в Нова Зеландия - между 61 процента и 85 процента от участниците са имали психични разстройства между 12 и 30-годишна възраст.

Сравнително високи проценти на емоционалните разстройства са докладвани през 1962 г. за произволно избрани жители на Манхатън. Много изследователи тогава се съмняваха в тези констатации, но последните изследвания показват, че тенденцията на повишаване на броя на хората, засегнати от психични заболявания расте.

Важно е също да се признае, че учените все още се опитват да разберат каква част от депресията е генетично заболяване и каква се дължи на средата или е комбинация от тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

09.02 2017 в 15:01

Ами 83, повече сме.