Археолози откриха гигантска статуя на Рамзес II

Ваня Милева Последна промяна на 06 март 2024 в 00:00 6170 0

Цялата статуя ще се извисява на височина от седем метра

Кредит The Ministry of Tourism & Antiquities

Цялата статуя ще се извисява на височина от седем метра.

Съвместна египетско-американска археологическа мисия откри горната част на голяма статуя на Рамзес II по време на разкопки в Египет.

Рамзес II, известен като Рамзес Велики, е третият фараон от 19-та династия през периода на Новото царство. Неговото управление (1279–1213 пр. н. е.) често се смята за най-успешното в историята на Египет, белязано от военни победи и големи строителни проекти.

Статуята е намерена по време на разкопки в древния град Хермополис, разположен близо до границата между Долен и Горен Египет. Известен като Хемену през периода на Старото царство, градът се очертава като столица на провинцията, втора след Тива.

Древните гърци наричат ​​града Хермополис, което означава "Градът на Хермес", тъй като гърците свързват култа към Тот, почитан в Хермополис, с Хермес. Градът е доразвит от римляните в основен религиозен център от 3-ти век, по това време градът е част от римската провинция Тибаис Прима в административния диоцез на Египет.

Според д-р Мустафа Вазири (Mustafa Waziri), генерален секретар на Висшия съвет по археология, варовиковата статуя е липсващата горна част на част от статуята, открита от немския археолог Г. Рьодер през 30-те години на миналия век.

С височина 3.8 метра (7 метра, заедно с долната част от разкопките от 1930 г.), статуята изобразява Рамзес II, носещ двойна корона с кралска кобра. В горната част на задната колона има поредица от йероглифни надписи, които описват прославените титли на фараона.

Освен това археологическата мисия, ръководена от д-р Басем Джихад от Египетския върховен съвет за антики и д-р Юфона Транка (Yufona Tranka) от Университета в Колорадо, започна процеса на почистване и подготовка на блока за по-нататъшно проучване.

Д-р Юфона Транка, член на археологическата мисия, подчертава многослойната история на региона, където древните египетски паметници съжителстват със структури от по-късни периоди, посочвайки възстановяването на гранитни колони, разположени от северната страна на базиликата Ашмонин, църква от 6-ти век, посветена на Дева Мария, която е построена върху руините на храма на Талми.

Тъй като усилията за възстановяване и проучване продължават, учените с нетърпение очакват разкриването на цялата статуя, която ще се извисява на височина от седем метра, когато се слее с долната част.

Източник: Archaeologists uncover giant statue of Ramesses II, The Ministry of Tourism & Antiquities

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !