Британската полиция хвана "банда" от трима пенсионери, любители на караоке

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 12:31 5348 5

Сайтът на "караоке-бандитите".

Подразделението на лондонската полиция, което се занимава с престъпления в сферата на интелектуалната собственост (PIPCU), заяви че е разкрило "банда, чиито членове са заподозрени в свалянето и разпространението на десетки хиляди караоке песни в мрежата".

Също така се посочва, че действията на "бандата" са довели до значителни загуби на собствениците на незаконно разпространените произведения.

Реалността се оказва малко по-различна, съобщава сайтът passivetech.com.

Първо, цялата "банда" се състои от трима души на 60, 53 и 50 години. Второ, в прессъобщението от полицията се говори, че "стотици албуми са били незаконно качени в интернет, което е довело до разпространението в интернет на хиляди песни, както и финансови загуби на звукозаписните компании". Всъщност това не е вярно.

Истината е, че "бандата" е качила в интернет само тези записи, които не се предоставят от доставчиците на караоке песни (списъкът им може да видите тук). Това означава, че музикалните компании не губят нищо, защото легален достъп до файловете на тези продукти просто липсва и хората и да искат, няма на кого да си дадат парите.

В сайта на "бандитите" KaraokeRG се казва, че ресурсът не е създаден с цел печалба. Всички песни са достъпни само за лично ползване и не са предназначени за търговска употреба.

Ситуацията излиза не толкова "опасна", колкото я описва полицията - просто трима пенсионера споделят колекцията си караоке песни за други ентусиасти като тях.

PIPCU потвърди, че "караоке бандата" е била освободена под гаранция, но какво ще се случи по-нататък -  ще видим. 

Анти-TTIP протест в Брюксел. Снимка: Jess Hurd/arstechnica.co.uk

Между впрочем, ако се подпише от Съединените щати и Европейския съюз "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), на лондонските старци-"разбойници" няма да им се размине. Защото в споразумението има точка, в която се казва, че под нарушение на нечии права се смята не само дейността на "пиратите" с цел печалба. Дори некомерсиални проекти, в които не е поискан лиценз от носителите на авторските права може да донесат загуби за тях.

Надяваме се, че тази точка е малко вероятно да бъде включена в окончателния вариант на договора. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2015 в 15:04

Впрочем бележката ти за свободата на караокето няма никаква връзка с първия ми коментар. А той е, че авторът на статията дори бегло не е запознат с материята на авторското право. Нито със законите, нито с безплатните лицензи.

21.12 2015 в 14:58

Аз знам какво е караоке, а ти знаеш ли какво е да си автор? Да ти нарушават правото да определяш съдбата на собствените си произведения?

И аз съм против авторското право да продължава 70-90 години след смъртта на автора и да храни чак и правнуците му. Но законът не прави разлика дали печелиш от разпространение или не. И така трябва да бъде.
Представи си, че авторът не харесва въпросната си творба и повече не иска да бъде свързан с нея. Или пък точно в момента води преговори за продажба и въпросното разпространение му намалява възможностите.
Затова законите предвиждат не само право на автора да получава възнаграждение, но и изрично е казано, че авторът има право да спре разпространението и дори може да не иска да го продава. Ей така - може да го реши без да се обяснява никому. То си е негово неотменимо право.

Та, пак да питам. Ти знаеш ли какво е да си автор?

21.12 2015 в 14:58

e-mil яж ми ку.а.
TTIP си наври знаеш къде.

21.12 2015 в 13:45

е-мил, само да питам, ти нали знаеш какво е караоке?

21.12 2015 в 13:35

А ние се надяваме, че ще се образовате малко, защото пишете глупости.
Няма значение точката за нарушение на правата ще влезе в TTIP. Прочетете нашия закон за авторските права... всъщност прочетете който и да е закон за авторски права! Навсякъде се смята, че единствено авторът е този, който решава дали да си сподели произведението или да спре да го споделя, след като е започнал. Така че според правото няма никакво значение дали песните са били достъпни за продажба или не. Браво на пенсионерите, че са помагали на потребителите, но юридически са нямали право да го правят.

Освен това авторът изобщо не е задължен да пуска за обща продажба произведението си. Негово право е да го продаде ексклузивно само на един клиент - както примерно често правят художниците с картините си. Нямате право да пускате календари с дадена картина само защото никой не я предлага в Интернет?
Същото важи и за CreativeCommons - няма значение, че е безплатно. Трябва да се иска разрешение.