Череп потвърждава тайвански легенди за предшестващи ги древни тъмнокожи народи

Коренното население на Тайван разказва за малки ловци-събирачи, които са били там преди тях, но едва сега първите човешки останки потвърждават легендите

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2022 в 00:01 2120 0

Черепът на жена доказва тайванските легенди за така наречените "ниски, тъмнокожи хора", живеещи в планините. Кредит: Hirofumi Matsumura

Преди около 6000 години Тайван е заселен от австронезийци*, които донасят със себе си неолитни технологии и все още съставляват около 2% от населението на острова. Въпреки това 15 от 16-те австронезийски групи на острова разказват за дребни, тъмнокожи хора, които вече са живели в горите на острова и може би са оцелели заедно с австронезийците до съвсем скоро.

Откриването на череп потвърждава тези тайванските легенди и помага да се поставят изчезналите хора в човешкото родословно дърво.

*Австронезийските народи са голяма група от народи в Тайван, морска Югоизточна Азия, Микронезия, крайбрежието на Нова Гвинея, Меланезия, Полинезия и Мадагаскар, които говорят австронезийски езици. Те също така включват местни етнически малцинства във Виетнам, Камбоджа, Мианмар, Тайланд, Хайнан, Коморските острови.

Наличието на каменни инструменти, някои от които датират отпреди 30 000 години, доказва, че историите на австронезийците не са просто еквивалент на европейските митове за феи или елфи. Но досега учените не са разполагали с никаква информация за тези първи обитатели.

Откриването на череп и частичен скелет в пещерите Сяома на източния бряг на Тайван променя това.

В списание World Archaeology екипът, ръководен от д-р Хсиао-Чун Хунг (Hsiao-chun Hung) от Австралийския национален университет, описва черепа, къде е открит и какво може да представлява. 

Карта на Тайван, показваща пещерите Сяома, където е намерен черепът, и други важни пещерни комплекси. Кредит: Australian National University

Австронезийските групи са имали силно различаващи се възгледи за хората, редом с които са живели. Много от тях ги описват с враждебни думи и разказват за битки. Все пак поне четири групи разказват истории за бракове с така наречените "малки черни хора", а една от групите, "саисият" (Saisiyat), продължава да провежда церемонии в чест на тези, които нарича "тааи" (​​Ta'ai) и които смята за свои учители.

Колкото и разнообразни да са тези нагласи, всички групи имат общи физически описания на хора с тъмна кожа, малки размери на тялото и къдрава коса, които живеят в гористите планини, често в пещери.

Черепът, намерен в Сяома, съответства на тези описания. Той се намира в пласт на възраст около 5900 години, приблизително по времето, когато пристигат австронезийците. Въпреки това, чертите му ясно показват, че е принадлежал на човек с различен произход.

Черепът от Сяома (Xiaoma), гледан от всички ъгли. Използвани са 13 измервания, за да се сравни с черепи от други популации. Кредит: Hirofumi Matsumura

При изучаването на ДНК от черепа изследователите откриват, че тя е близка до африкански проби от приблизително същия период от време. Но те също така установяват, че размерът и формата на черепа приличат на тези на народа негрито, които са живели в части от днешна Южна Африка и във Филипините.

Негритос в Кагаян, Северен Лузон, Филипините. Кредит: Hung et al/World Archaeology

Изследването на костите, останали в тези области, показва, че те са доста ниски с малък размер на тялото. Костите на бедрената кост, намерени близо до черепа, са от същия човек като черепа, млада жена. Изследователите изчисляват, че тя е била висока приблизително 1,3 метра.

По време на ледниковия период Тайван е бил свързан както с континенталната част на страната, така и с Филипините и хората вероятно са идвали пеша.

"Досега обаче нито един обект в Тайван не е датиран между 15 000 и 6 600 години", разказва Хунг пред IFLScience, което прави възможно предците на народа Сяома да са пристигнали с лодка на острова, чиито първоначални обитатели са изчезнали.

Разпределение на групите Негрито във Филипините, Малайския полуостров (Мани в Южен Тайланд и Семанг в Малайзия) и Андаманските острови. Кредит: Hung et al/World Archaeology

Авторите стигат до заключението, че костите са принадлежали на жена, която е била погребана в клекнало положение, срещано в гробовете на ловци-събирачи в Южен Китай и Югоизточна Азия, което засилва връзката.

Хунг посочва пред IFLScience, че въпреки че гъстотата на населението на Тайван преди неолита вероятно е била ниска, "рядкостта на находките на човешки останки от този период е отражение на рядкостта на запазването им в древните обекти след толкова много хиляди години". Тя обяснява това преди всичко с климата. Хунг добавя, че археолозите не са търсили усилено по-стари погребения и се надява да поправят това.

Череп и части от скелета на оригиналното им място и каменни инструменти от същия слой на пещера № 5 Сяома (1) и представителни каменни инструменти от предкерамичния слой, включително инструменти за сечене на камъни (2), кремъчни инструменти (3) и фини инструменти от кварц (4) от Сяома. Кредит: Hung et al/World Archaeology / Huang и Chen 1990 г.

Летописите от времето на династията Цин сочат, че първоначалните обитатели са оцелели като отделен народ до преди два века. Дори и днес те може да не са напълно изгубени. Генетични анализатори са се свързали с Хунг и са ѝ казали, че смятат, че има доказателства за тяхната ДНК сред съвременните австронезийци.

Пещерата, в която е намерен черепът, се намира на 800 метра от морето, но съавторът д-р Майк Карсън (Mike Carson) от Университета в Гуам разказва пред IFLScience: "[Тайванската] източна крайбрежна планинска верига е сред най-бързо издигащите се геоложки формации в света". Когато индивидът е бил погребан там, мястото е било по-близо както до морето, така и до близката река, което е предлагало на жителите както прясна вода, така и източник на храна наблизо.

Справка: Hsiao-chun Hung et al, Negritos in Taiwan and the wider prehistory of Southeast Asia: new discovery from the Xiaoma Caves, World Archaeology (2022). DOI: 10.1080/00438243.2022.2121315
© 2022 Science X Network

Източник:

Skull Confirms Taiwanese Legends Of Ancient Peoples Who Preceded The Austronesians, IFLScience

6,000-year-old skull found in cave in Taiwan possibly confirms legend of Indigenous tribe
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !