Четенето прави хората по-мили, гледането на телевизия - по-малко състрадателни

Наука OFFNews Последна промяна на 16 май 2017 в 12:30 5103 0

Хората, определяни като книжни плъхове, имат славата на антисоциални. Ново проучване обаче показва, че тези, които често четат, особено белетристика, са всъщност по-мили, по-приятни и по-състрадателни хора.

Проучването също така разкрива, че онези, които са гледали телевизия до преди малко са по-малко мили и съчувстващи на други хора, съобщава IFL Science.

Резултатите, проведени от Kingston University London, са представени на конференция на British Psychological Society в Брайтън, Великобритания. Публикувани са в Research gate.

Изследователите са разпитали 123 души за техните предпочитания за книги, телевизионни предавания и пиеси. Те са били разпитвани за вида на забавление, което предпочитат - от комедия или романс, до драма или фантастика.

След това са тествали техните междуличностни умения, като участниците са били запитани за поведението им към другите - дали се съобразяват с чувствата на другите хора или разбират и уважават гледната им точка, както и дали активно оказват помощ на други хора.

Учените откриват някои интересни резултати от тези запитвания. Първо, че онези, които четат повече, показват по-голямо положително социално поведение и по-добра способност да съчувстват на другите, докато онези, които предпочитат гледането на телевизия, не са имали същото ниво на съчувствие и са били по-склонни да имат антисоциално поведение.

"Резултатите подкрепят досегашите доказателства, че излагането на белетристика е свързано с ред емпатични способности", коментира водещият проучването учен Роуз Търнър (Rose Turner). "Всички форми на проза обаче не са еднакви. Асоциациите между емпатията, медиите и жанровете се различават", допълва тя.

Учените откриват, че предпочитанията на жанрове са свързани с междуличностните способности и поведение, като онези, които предпочитат фантастиката са с най-положителните социални способности. Любителите на романтичната литература и драмата са показали най-състрадателното поведение и способността да зачитат гледната точка на другите, докато феновете на комедията са с най-добри способности да се свързват с другите. 

"Задълбочаването на фантастиката и комедията, в частност, може да е ключово за засилване на способността за състрадание на хората", коментира Търнър.

Изследователите заключават, че онези, които четат често белетристика са по-добре адаптирани да се поставят на мястото на другия, което ги прави по-разбиращи хора. Учените обаче признават, че тяхното изследване не заключава, че ефектите са причинни - дали четенето ви прави по-мили и по-състрадателни или дали по-състрадателните хора са склонни към четене?

По темата е необходимо по-задълбочено проучване, междувременно прочитането на една книга не вреди и може и да допринесе светът да стане по-хубаво място.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !