Дали маратонките не ни пречат да бягаме

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2016 в 10:20 7434 1

Екип изследователи от Университета на Куинсланд установи, че маратонките променят естествената механика на краката при бягане.

В своята статия, публикувана в Journal of the Royal Society Interface, учените описват експерименти, които доказват, че маратонките повече пречат, отколково помагат при бягане.

Бягането като спорт, за отслабване или просто за здраве става все по-популярно. Човешкото тяло е приспособено за бягане, но не е адаптирано да го прави върху асфалт, бетон и други твърди повърхности. За да смекчат удара при бягане на такива повърхности, маратонките осигуряват преграда на пружинираща пяна между пътя и нашите крака.

Но макар производителите на обувки, предназначени специално за бягане, да твърдят, че те предлагат подкрепа и защита от нараняване, както отбелязва екипът, последните изследвания и от други групи показат, че травмите при бягане не са намалели през последните 40 години. Това води до въпроса дали маратонките не носят повече вреда, отколкото полза, пише Science news.

В експеримента участват 16 души, боси и обути, на бягаща пътека, оборудвана със сензори, а тънки проводници под кожата на краката им проследяват активността на мускулите.

Екипът използва и камери, за да заснемат краката в действие. Записват се кинетични, кинематични и ЕМГ данни (електромиографията - ЕМГ - изследване, с помощта на което се определя електрическата активност на мускулите в покой и при съкращение) едновременно, докато доброволците тичат.

Когато се бяга, босите крака действат като пружини, които поглъщат енергията от удара със земята. Те могат да използва тази енергия като източник на енергия за следващата крачка. Изследователите твърдят, че прекалено пружиниращите маратонки пречат на този процес. Обувките за бягане всъщност пречат на способността на стъпалото на крака да действа като пружина, намалявайки свода на стъпалото при натиск. Когато се ударят в земята, босите крака могат да се слескат като палачинка, а при обутите сводът спада само със 75% . Реакцията на стъпалото не е да се отпусне, както се предполагаше. Маратонките всъщност карат тези мускули работят по-усилено, за да запазят свода.

Изводите не са категорични дали хората е по-добре да тичат с или без обувки, но се доказа, че носенето на маратонки променя физиологията на бягане. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

07.08 2016 в 23:56

Затова - бягайте с налъми! Така е най-природосъобразно.