Дигитална карта показва как са се разпространили първите езици (видео)

Проектът е на Университета Принстън

Александър Александров Последна промяна на 25 юли 2016 в 11:39 7493 1

Първите писмени системи в света безспорно са променили човешката цивилизация. Те са позволили на хората да изразяват по-лесно своите мисли, да съхраняват по-ефективно знанията си и да комуникират по-пълноценно с далечни градове и държави. На тях дължим до голяма степен и възможността да изучаваме миналото с толкова големи подробности.

Въпреки че различните писмености са възникнали независимо в различни краища на света, много от тях са свързани и имат общи корени. Ученият Джон Хейууд от Университета Принстън е решил да представи по-ясно за съвременния човек развитието на най-старите писмени системи в двуизмерна дигитална карта.

Проектът се нарича „Разпространение на първите писмени системи“ и използва за целта Google Earth интерфейс. От шумерското пиктографско писмо, през египетските йероглифи, индийската, китайската и олмекската писменост, до старогръцкия език, латинския език и йероглифите на маите – картата представя развитието на писмеността в целия свят до началото на Новата ера.

По ордината и абсциса проектът е разделен съответно на хилядолетия, както и на континенти и региони на света, което улеснява прегледа на езиците, възникнали в определен период или на определена територия. 


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

25.07 2016 в 17:09

Вземете научете какво означава "интерфейс"!
Видеото е само анимирана реклама на атласа. Атласът е графично представени карта и хронология. Не е програма и няма никакъв интерфейс.
И картите в него изобщо не са базирани на Гугъл Ърт.
http://press.princeton.edu/titles/9519.html