Глобалното разпределение на езиците

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2015 в 07:44 17012 0

Какво е съвременното състояние на разпространението на езиците по света и какви са факторите, влияещи върху тяхното бъдеще. Това показва ефектна инфографика, публикувана в South China Morning Post.

Интересно е да се разгледа, имайки предвид, че езикът в съвременния свят = разпространение на културата. 

Тази инфографика чрез разпространението на различните езици показва и културното многообразие в света, неговото бъдеще и мястото на различните култури в бъдеще.

Известни са най-малко 7,102 живи езици в света днес. Двадесет и три от тези езици са майчини на повече от 50 милиона души. И 23-те езика са родният език на 4.1 милиарда души.

В инфографиката е представен всеки език от тези 23 ограден с плътна черна ивица, а с цифри е показан броя на хората с този майчин език (в милиони) по държави. Цветът на тези страни показва как езиците са пуснали корени в много различни региони.

Факти:

  • В света живеят 7,2 милиарда души
  • За 4.1 млрд от тях родният им език е един от 23-те най-често срещаните езици на света
  • Китайският е най-разпространеният роден език за 1,2 млрд
  • Английски - най-разпространеният език в света, ако се добавят още половин милиард хора, които го изучават - така на него говорят общо 1,8 милиарда души
  • Френският и английският език са единствените два езика, при които броят на изучаващите го надвишава броя на тези, за които е роден.

Вижда се, че английският не е застрашен като световен език. Френският е твърдо на второ място по брой на изучаващи го. Въпреки че общият брой на говорящите на него е несравним с китайския, съотношението роден/изучаван е във френска полза, за разлика от китайския, който най-вероятно просто твърде трудно се учи. Разпространението на френския понастоящем е най-вече наследство от колониалната епоха и най-вече в африканските държави, но това не е толкова лошо, предвид потенциала за растеж на африканските страни през XXI век както числено, така и икономически. Комбинацията от тези фактори показва, че френският има не по-малко шанс от китайския да остане втори световен език.

Но Китай е втората икономика в света, което е невъзможно да не се вземе предвид. 30-те милиона, които са научили китайски е капка в морето, така че в следващите десетилетия изучаването на китайски ще расте.

Натиснете за по-голямо изображенние.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !