Дилма Русеф разказва за срещата си с извънземни

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юли 2016 в 10:46 24555 1

Може би вече сте коментирали или споделили (или не) тази статия, без да я прочетете. А това заглавие е измислено само, за да шокира и заинтригува читателя.

Всъщност този материал няма нищо общо с Дилма Русеф и извънземните, а с нещо съвсем друго - поведението на потребителите на социални мрежи и склонността им да не прочетат съдържанието, преди да го споделят. Извиняваме се за подвеждащото заглавие.

Наскоро в IFLScience излезе статия за този проблем под заглавие "Марихуаната съдържа "извънземна ДНК", не от нашата Слънчева система, твърди НАСА" ("Marijuana Contains "Alien DNA" From Outside Of Our Solar System, NASA Confirms").

Потребителите на социалните мрежи обикновено споделят страници, които подкрепят техните собствени убеждения и не се интересуват от самата информация в тях. Особено емоционални коментари предизвикват заглавия за изменението на климата, ГМО, ваксини, извънземни, марихуана, където се коментира обикновено само по заглавие, защото коментаторите вече имат мнение по въпроса.

През 2015 година, на 1 април, ОFFNews си направи шега, поставяйки във Facebook страницата си този пост: 

Всъщност такава публикация няма, а линкът води до статия, разказваща за историята на традицията да се лъжем на 1 април. Това бе експеримент да се види дали читателите ни ще изкажат мнението си, без да кликнат върху линка. И експериментът бе успешен - с множество коментари за поведението на Дилма Русеф и споделяния:

Група компютърни учени от Колумбийския университет и Френския Национален институт изследват набор от данни на повече от 2.8 милиона онлайн новинарски статии, които са били споделени чрез Twitter. Проучването, публикувано в Hal-Inria, установи, че до 59% от линковете, споделени в Twitter, всъщност никога не са посетени. Това говори, че потребителите на социални медии са по-склонни да споделят съдържание, отколкото наистина да кликнат върху него и да го прочетат.

"Хората са по-склонни да споделят една статия, отколкото да я прочетат", коментира изследването си съавторът Арно Легоа (Arnaud Legout ) за Washington Post. "Това е типично за съвременната употреба на информацията. Хората формират мнението си въз основа на обобщения или резюме на обобщения, без да направят усилия, за да вникнат по-дълбоко".

Това изследване разглежда психологията зад това, което кара хората да искат да споделят съдържанието. Едно проучване, проведено от The New York Times Customer Insight Group, разглежда какво мотивира хората да споделят информация. Малко под 50% от хората заявяват, че споделят информация в социалните мрежи, за да информират хората и да им "обогатят знанията". От друга страна, проучването разкрива, че 68% всъщност искат да създадат определен образ за себе си.

Но като потребители на онлайн медии, вероятно сте напълно наясно с това. Благодарим, че кликнахте върху заглавието, за да се информирате за какво става всъщност въпрос. Още веднъж се извиняваме за измамата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

1

Кисело Мляко

16.07 2016 в 13:58

Браво, много ме развеселихте, че и отворихте очите. Само дето няма да постна тази статия във профила си във фейсбук - нали така и така 60 процента от контактите ми там няма да го прочетат, а ще си изградят представа за мен, която не искам да си изграждат.