Докторската дисертация на Стивън Хокинг блокира сайта на Кеймбридж заради огромния интерес

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 октомври 2017 в 12:08 9828 0

Кредит Pixabay

Проф. Хокинг през 1974 г.

Всеки може да изтегли и прочете докторската дисертация от 1966 г. на Стивън Хокинг "Свойствата на разширяващите се вселени", след като ученият е дал разрешение да бъде на отворен достъп, съобщава The Verge.

Хокинг е теоретичен физик известен с изследванията си в областта на Теорията на относителността и черните дупки.

Дисертацията е на 134 страници, написана когато Хокинг е само на 24, и разглежда "някои следствия от разширяването на вселената". Тя е най-търсената работа в библиотеката на Кеймбридж, според сайта на Университета. Около 200 искания са направени за нея от май 2016 г. следващата най-търсена е поискана 13 пъти. Хората е трябвало да платят 85 долара за цифрово копие на дисертацията на Хокинг или да се прочете на място в библиотеката, но сега е безплатно за изтегляне от университетското хранилище за свободен достъп Аполо.

Тъй като Кеймбридж е пуснал дисертацията на разположение на всички, повече от 60000 души едновременно проявяват интерес, което кара сайта да блокира от време на време.

В изявление, Хокинг каза, че се надява неговата работа "да вдъхнови хората по целия свят да погледнат нагоре към звездите, а не надолу към краката си", и добавя, че всеки трябва да има свободен достъп до всички изследвания.

Тази дисертация дава блестящ старт на невероятна кариера  на Хокиг  и го превръща в един от най-авторитетните и известни учени от последните десетилетия. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !