На днешната дата проф. Стивън Хокинг има рожден ден (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 08 януари 2018 в 10:29 30194 5

Кредит BBC/Richard Dansett

Професор Стивън Хокинг

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг.

Въпреки, че къщата на родителите му се намира в северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Когато става време да стане студент, Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21 годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Той е най-дълго живялият човек с такава болест, което според лекари-специалисти, се дължи на особената форма на болестта, която той има, както и на добрите грижи, които той получава от самото начало на болеста си.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си. 

Професор Хокинг е изключително популярна публична личност, като това помага да се популяризират и редица научни идеи.

Честит Рожден Ден!

"Галактическата песен" от култовия забавен филм на Тери Гилиъм "Смисълът на живота според Монти Пайтън", изпълнена от Стивън Хокинг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

09.01 2018 в 03:21

Не го е измислил той:)
Има една теория за безкрайното множество невзаимодействащи вселени.
Представи си строя на войниците на парада, в карета. Сега същото, от детски балончета отстрани. Реят се, почукват се едно в друго, отскачат, но не се пресичат.
Не ме питай защо е измислена тая теория - сигурно е нужна за нещо. Просто аз нищо не разбирам от космогония, нито даже от космология, за свой срам. Макар че някога работех в отдел, който се занимаваше с тия въпроси.

9010

4

Spasimir Radev

08.01 2018 в 19:06

А ти може би си измисляш, karviola. Може би.

15914

3

поп Дръвчо

08.01 2018 в 16:21

Впрочем, и тази година може да почерпи.

9506

2

karviola

08.01 2017 в 19:10

И вселената всъщност е една клетка от много други подобни, който сформират живо тяло (може би на бог) и най-вероятно от вселени е сформирано всяко живо същество... може би!

15914

1

поп Дръвчо

08.01 2017 в 12:18

Ми, наздраве.