Фалически предмет, открит в руините на испански замък, е служил за точило за мечове

Той е на над 500 години и е 15-сантиметров

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2023 в 09:27 3494 0

15-сантиметров каменен пенис наскоро бе открит при разкопки на средновековна крепост в югозападна Испания.

Кредит Tree Archaeology S.Coop.Galega

15-сантиметров каменен пенис наскоро бе открит при разкопки на средновековна крепост в югозападна Испания.

15-сантиметров каменен пенис наскоро е открит по време на разкопки в средновековна крепост в югозападна Испания. Макар че фалическите предмети не са нещо необичайно за древния свят, най-вече в земите на Римската империя, е доста странно да се намери такъв, датиращ от европейското Средновековие.

Въпреки това, за разлика от подобни артефакти от епохата на римляните, този наскоро открит артефакт има уникална функция. Вместо да служи като талисман за късмет или украса, археолозите, които са направили откритието, смятат, че това е инструмент, използван за заточване на оръжия.

Каменният пенис е намерен в Кулата Мейра (Torre de Meira), мястото на средновековна крепост в община Moaña, която се намира на върха на хълм с изглед към Риа де Виго. Замъкът е разрушен през 1476 г. по време на войните Ирмандиньо, народен бунт, в който селяните се надигат срещу испанската аристокрация.

В голяма част от Европа през 14-ти и 15-ти век след кризата на Късното средновековие е царял хаос. На фона на религиозни конфликти и политическа нестабилност Черната смърт е вилняла в Европа, което допълнително е радикализирало недоволните селяни.

Каменен пенис, използван като точило през Средновековието.Той е с достатъчните, макар и не прекалено впечатляващи, 15 сантиметра. Кредит: Tree Archaeology S.Coop.Galega

След като стотици години е била в руини, в Torre de Meira в крайна сметка са направени разкопки през 1976 г., разкривайки комплекс от стени, оръжейна, ров и голяма наблюдателна кула.

През последните три години организацията Árbore Arqueoloxía работи на мястото, използвайки своя археологически опит, за да разкрие цял набор от очарователни находки. Те откриват каменния пенис на 19 май около руините на основната сграда.

Въз основа на различни драскотини, открити по протежение на предмета, те смятат, че той е бил използван като богато украсено точило, което е позволявало на войниците да точат мечовете си като "бурна проява на свръхмъжественост", по думите на IFLScience.

„Това материализира символичната връзка между насилието, оръжията и мъжествеността. Асоциация, за която знаем, че е съществувала през Средновековието и която присъства в нашата култура днес“, коментира Дарио Пеня (Darío Peña), археолог в Árbore Arqueoloxía, който работи по проекта.

Източник: Stone Penis Found In Ruins Of Spanish Castle Was A Warrior's Best Friend IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !