Генът за формата на носа ни е наследство от неандерталците

Хората са наследили генетичен материал от неандерталците, който влияе върху формата на носа ни, установи ново проучване

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2023 в 00:01 5429 0

Съвременен човешки и архаичен неандерталски черепи един до друг, показващи разликата във височината на носа.

Кредит Kaustubh Adhikari, UCL

Съвременен човешки и архаичен неандерталски черепи един до друг, показващи разликата във височината на носа.

Ново проучване установява, че определен ген, наследен от неандерталците, който води до по-висок нос, е бил продукт на естествен подбор, тъй като древните хора са се адаптирали към по-студения климат, след като са напуснали Африка.

„През последните 15 години, откакто геномът на неандерталеца беше секвениран, успяхме да научим, че нашите собствени предци очевидно са се кръстосвали с неандерталци, оставяйки ни малки частици от тяхната ДНК", разказва съавторът д-р Каустуб Адхикари (Kaustubh Adhikari) от Университетския колеж в Лондон (UCL).

„Тук откриваме, че част от ДНК, наследена от неандерталците, влияе върху формата на лицата ни. Това може да е било полезно за нашите предци, тъй като се е предавало от хиляди поколения.“

Проучването използва данни от повече от 6000 доброволци в Латинска Америка, със смесено европейско, индианско и африканско потекло, които са част от ръководеното от UCL проучване CANDELA върху хора от Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Изследователите сравняват генетичната информация от участниците със снимки на лицата им - по-специално разглеждайки разстоянията между специфични точки на лицата им, като върха на носа или ръба на устните - за да видят как различните черти на лицето са свързани с наличието на различни генетични маркери.

Изследователите наскоро са идентифицирали 33 области на генома, свързани с формата на лицето, 26 от които са успели да възпроизведат в сравнение с данни от други етноси, използвайки участници в Източна Азия, Европа или Африка.

По-специално в един регион на генома, наречен ATF3, изследователите откриват, че много хора в тяхното изследване с индиански произход (както и други с източноазиатски произход от друга кохорта) имат генетичен материал в този ген, който е наследен от неандерталците, допринасяйки до увеличаване на височината на носа. Те също така установяват, че този генен участък има признаци на естествен подбор, което предполага, че дава предимство на тези, които носят генетичния материал.

„Отдавна се предполага, че формата на носовете ни се определя от естествения подбор, тъй като нашите носове могат да ни помогнат да регулираме температурата и влажността на въздуха, който вдишваме, различни оформените носове може да са по-подходящи за различни климати, в които са живели нашите предци. Генът, който сме идентифицирали тук, може да е наследен от неандерталците, за да помогне на хората да се адаптират към по-студения климат, когато нашите предци са се преместили от Африка", обяснява първият автор д-р Цин Ли (Qing Li) от Университета Фудан.

„Повечето генетични изследвания на човешкото разнообразие са изследвали гените на европейците. Разнообразната извадка на нашето изследване от латиноамерикански участници разширява обхвата на резултатите от генетичните изследвания, като ни помага да разберем по-добре генетиката на всички хора", добавя професор Андрес Руиз-Линарес (Andres Ruiz-Linares) от Университета Фудан, Университетския колеж в Лондон и Университета в Екс-Марсилия.

Находката е второто откритие на ДНК от архаични хора, различни от Хомо сапиенс, засягаща формата на лицето ни. Същият екип открива в доклад от 2021 г., че ген, влияещ върху формата на устните, е наследен от древните денисовци.

Проучването включва изследователи от Обединеното кралство, Китай, Франция, Аржентина, Чили, Перу, Колумбия, Мексико, Германия и Бразилия.

Справка: Li, Q., Chen, J., Faux, P. et al. Automatic landmarking identifies new loci associated with face morphology and implicates Neanderthal introgression in human nasal shape. Commun Biol 6, 481 (2023). https://doi.org/10.1038/s42003-023-04838-7 

Източник: Nose Shape Gene Inherited From Neanderthals
AncientPages.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !