Харесват ли жените наистина "лошите момчета"? Науката отговаря

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 ноември 2016 в 11:36 10338 0

Дали наистина "лошите момчета" са по-предпочитани като партньори?

За това, какво показват научните изледвания, разказва Вирен Свами (Viren Swami), професор по социална психология в английския Университет Ръскин на страницата на The Conversation.

"Добрите момчета се класират последни" е една от най-широко разпространените максими на запознанствата. Идеята представлява нещо подобно: хетеросексуалните жени може и да говорят, че търсят добротата като качество у един партньор, а всъщност това, което искат, е сексуално приключение с "лошо момче".

Тази идея е толкова широко разпространена, че някои хора дори правят пари от нея като продават книги за самопомощ и които учат мъжете как да си "хванат" жени като ги обиждат - практика, известна като "negging".

Наскоро една статия, публикувана в Broadly твърди, "Всеки знае, че [лошите момчета] ... са желани. Благодарение на едно скорошно проучване, това вече е научно проверимо".

Изследването се отнася до едно проучване, публикувано по-рано тази година, което предполага, че някои мъже пушат и пият, защото това ги прави по-атрактивни като краткосрочни партньори.

Като оставим настрана факта, че статията приравнява "лошотията" с пиене и пушене (както пише едно момиче в мрежата, "лошотията" е наистина нещо много повече от това просто да се пушат 20 цигари на ден или да се пие до сутринта), все пак наистина ли жените предпочитат лошите момчета (да се чете: нечувствителни, мачовци)? Нека да разгледаме някои надеждни научни доказателства.

В едно такова проучване участниците трябв да помогнат на измислена героиня на име Сюзън избере един от трима мъже претенденти, въз основа на техните отговори на въпросите й. Единият от мъжете е добър - той е чувствителен, грижовен и мил. Другият, който описва сам себе си като "истински мъж", е нечувствителен и жесток. Третият претендент дава неутрални отговори.

Така че, който претендент мислите, че според участниците, би предпочела Сюзън? Противно на стереотипа, че добрите момчета се класират последни, всъщност добрият мъж е бил избиран най-често за Сюзън от самите участници.

В друго проучване, участниците, които четат обяви за запознанства, в които мъжете се описват като алтруисти ( "Аз съм доброволец в хранителна банка"), са оценявани като по-атрактивни за краткосрочни запознанства и дългосрочни партньори, отколкото тези, които не споменават такива качества. Други изследвания по подобен начин показват, че жените предпочитат мъже, които са чувствителни, отстъпчиви и добродушни, а много малко (ако има такива) жени искат да се срещат с мъже, които са агресивни или капризни. Картината, която се очертава, е ясна: когато жени оценяват хипотетични партньори, те очевидно предпочитат "добри" мъже.

Всъщност силата на добротата не бива да се подценява. Някои изследвания показват, че добротата като лично качество може дори да повлияе на впечатленията от физическата привлекателност на личността. Характеристики като топлина, доброта и порядъчност се ценят както от жените, така и от мъжете - като ги прави по-желани партньори, но и ги кара да изглеждат по-привлекателни физически.

Атрактивната силата на нарцисите

Разбира се, понякога намираме "лошите" мъже за привлекателни. Мъжете - нарциси, които показват високо ниво на самочувствие, превъзходство, право, арогантност и желание да използват другите - често са възприемани като много привлекателни на първи срещи. Това може да е, защото те по правило за склонни да полагат доста усилия за външния си вид и как да изпъкнат. Проучванията показват, че жените - нарциси са склонни да носят повече грим и по-големи деколтета, докато мъжките - нарциси прекарват повече време за боди билдинг.

За много кратко мъжете - нарциси може дори да изглеждат по-уравновесени, забавни и като цяло по-хубави. Но в дългосрочен план за нарцисите е трудно да поддържат добро впечатление и се възприемат като по-малко уравновесени, по-малко сърдечни, по-неприятни и арогантни. Не е изненадващо, че доказателствата сочат, че нарцисите не обичат дългосрочни, завършени взаимоотношения и не се справят добре с тях общо взето.

И може да има всякакви други причини, поради които някои в крайна сметка предпочитат секс с "лоши мъже". Това може да са повтарящи се модели на поведение, с които са свикнали от предишни връзки или намират търсенето на секс за стресиращо и в крайна сметка взимат лоши решения. Или може би са се повлияли от митовете за запознанствата и да се държат по съответния начин. Но в по-голямата си част данните показват, че жените, както и мъжете предпочитат добри хора за партньори и пренебрегват егоистичните манипулативни негодници.

Проблемът със стереотипа "Добрите момчета се класират последни", като изключим, че застава срещу многобройни научни доказателства е, че може да компрометира възможността за формиране на смислени взаимоотношения. Упоритостта на този мит не само създава безполезни очаквания за това как трябва да се държим, но и опитът да се живее по този мит понякога може да навреди на взаимоотношенията .

В крайна сметка, идеята, че жените искат да се срещат с лоши момчета всъщност само засилва идеята на женомразците за измамните жени и сериозните "приятни" мъже нямат сексуален успех. Тя позволява на някои мъже да обвиняват и мразят жените като начин да отклонят вниманието от собствените си недостатъци. Така че, ако търсите от науката някакъв съвет, той е прост - бъдете добри.

Най-важното
Всички новини