Кога бебетата започват да придобиват съзнание?

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2024 в 00:00 3679 1

Спомняте ли си своите първи моменти? Имахте ли чувството, че сте... е, вие ? Повечето от нас не го правят, но дълбоко в себе си всички искаме да знаем кога е пламнала тази искра на самосъзнание. Кога сме се превърнали от биологични същества в съзнателни?

Кредит Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Спомняте ли си своите първи моменти? Имахте ли чувството, че сте... вие ? Повечето от нас не го правят, но дълбоко в себе си всички искаме да знаем кога е пламнала тази искра на самосъзнание. Кога сме се превърнали от биологични същества в съзнателни?

Изследователи от университета в Бирмингам предлагат нов начин за определяне кога бебетата придобиват съзнание. Това е вълнуваща перспектива и техният метод може да помогне да получим някои дълго търсени отговори.

Спомнете си времето, когато сте били мъничка, крещяща топка радост. Спомняте ли си тези първи моменти? Имали ли сте чувството, че сте... вие ? Повечето от нас не го правят, но дълбоко в себе си всички искаме да знаем кога е пламнала тази първа искра на самосъзнание. Кога сме се превърнали от биологични същества в съзнателни?

Идеята да се определи кога едно бебе развива съзнание е вълнувала философи и учени от векове. През 1600 г. философът Рене Декарт предполага, че бебетата могат да мислят, но с по-прости думи от възрастните. Това е въпрос, неясен и досега.

Могат ли бебетата да подскажат наличието на съзнание

Всъщност - не могат. Поне не устно. Това прави изучаването на детското съзнание истинско предизвикателство.

"Не можем просто да питаме бебетата кога стават съзнателни", обяснява д-р Хенри Тейлър (Henry Taylor).

Тъй като не можем да получим отговори директно от бебетата, изследователите предлагат да се търсят научно идентифицирани "маркери“ на съзнанието.

Маркери на съзнанието

Ето една аналогия: опитвате се да разберете кога най-добрият ви приятел е започнал да харесва нова група. Не може да четете мислите му, но може да потърсите маркери – неща, като например кога е започнал да си тананика песните на групата, да се облича в техни тениски и т.н.

Същото важи и за съзнанието.

"Например при възрастните знаем, че определено много специфично поведение или специфичен модел на мозъчно активиране винаги означава, че са в съзнание", отбелязва д-р Тейлър.

"Тогава, ако можем да определим кога това поведение или мозъчна активация възниква при бебетата, имаме основание да смятаме, че това е моментът, когато съзнанието се появява при бебетата. Такива поведения и мозъчни активации наричаме "маркери“ на съзнанието.

Бебешки маркери за съзнание

Скорошно проучване предлага четири специфични маркера на съзнанието – някои присъстващи дори преди раждането. Това показва, че съзнанието се появява рано, може би дори през третия триместър на бременността.

Изследователите д-р Тейлър и професор Андрю Бремнър (Andrew Bremner) обаче предполагат, че това е прекалено опростено. Те сочат към друг набор от маркери, които се появяват по-късно в развитието:

Посочване
Тук не става въпрос само за пълничките пръстчета на малкото дете. Става дума за привличане на вниманието на някого към нещо и проверка дали той също е фокусиран върху него. Това социално съзнание показва развиващо се осъзнаване на "Аз" и другите.

Преднамерен контрол
Представете си бебе, което умишлено дърпа одеяло, за да вземе играчка, която е извън обсега му. Както казва професор Бремнер, това планирано действие – "умишлена координация на действията между средствата и целта“ – е възможен маркер за съзнание.

Явна проява на памет
Способността за запомняне и копиране на действия по-късно (като игра на ролеви игри седмици след като са видели, че някой го прави) разкрива по-сложно съзнание. Това е, което изследователите наричат ​​"отложена имитация на действия“.

Проблеми с определянето на появата на съзнанието на бебетата

"Един от сложните въпроси е, че не изглежда, че всички маркери сочат една и съща възраст за възникване на съзнание“, посочва д-р Тейлър.

Някои предполагат, че съзнанието възниква през тези последни месеци от бременността, докато други дават признаци след около една година. И нека не забравяме, че някои напреднали маркери, които се появяват едва при 3-4 годишни деца.

Пътна карта за изследване на съзнанието

Професор Бремнер призовава да се разгледат по-широк набор от маркери, за да се създадатт "клъстери“. 

"Предлагаме, че е необходим широк подход към маркерите, включително тези, които се появяват в ранен и късен етап."

"Препоръчваме също така да се разгледа набор от модели на развитие на появата на съзнание. Например, може да се окаже, че някои маркери се появяват в един клъстер в ранното развитие, с други в по-късен клъстер. Освен това може да има непрекъсната и постепенна поява на определени маркери, които се простират по време на бременността и през целия ранен живот.

"Смятаме, че чрез групиране на тази широка селекция от маркери най-накрая може да успеем да отговорим на въпроса, на който не е отговорено от хиляди години. Но е важно да се има предвид, че отговорът може да не е лесен!"

Значение на изследването

Познанието какво се случва в зората на съзнанието не е просто забавна главоблъсканица. То може да даде насоки как трябва да се грижим за бебетата. То може да промени всичко - от медицинските практики до цялостното ни разбиране за човешките преживявания.

Ние сме една крачка по-близо до разкриването на загадката как тази малка топка от рефлекси в крайна сметка се превръща в уникален самоосъзнат човек.

Справка: Cluster kinds and the developmental origins of consciousness; Henry Taylor
Andrew J. Bremner; Trends in Cognitive Sciences; Published:March 22, 2024 DOI: https://doi.org/10.1016/j.tics.2024.01.007 

Източник: When do babies start gaining their consciousness?, Sanjana Gajbhiye, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

26.03 2024 в 08:01

да не се окаже, че още в утробата могат, и ги трепем осъзнати при аборт?