Лауреатите на наградите "Дарвин" за 2018 с най-висок рейтинг

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2018 в 00:48 16056 0

Наградите Дарвин се раздават ежегодно на хора, които са направили огромна услуга на генетичния фонд на човечеството, умирайки по особено глупав начин.

„Това са страховити истории, които ни карат да се смеем, докато ни учат на законите на здравия разум. Тези истории са просто още един епизод в сагата за оцеляването на най-приспособените”, пише създателката на сайта DarwinAwards.com,  Уенди Норткът.

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:

  1. Неспособност за възпроизводство - глупостта, направена от кандидата, да го е направила неспособен да създаде потомство;
  2. Изключителност - кандидатите трябва да са демонстрирали сензационна, изумителна глупост;
  3. Самостоятелност - своята глупост кандидатът трябва да е направил доброволно и последиците да засягат само него;
  4. Зрелост и съзнателност - кандидатът по възраст и психическо състояние може да взема отговорни решения;
  5. Възможност за проверка - историята на кандидата се подтвърждава от надежни източници.

За носителите на наградите "Дарвин" за 2018 г. все още може да се гласува, но наш фаворит, както и на почитателите на наградата с рейтинг 9.4/10, е мисионерът Джон Алън Чау - „самопровъзгласил се световен изследовател, вдъхновен от Ливингстън и Исус, убит от местните жители от остров Северен Сентинел, след като е отишъл там, за да предлага вечен живот”, макар да е всеизвестно, че туземците категорично не желаят контакт с външния свят.

Мисионерската поза

Джон Алън Чау в Instagram

На 14 ноември 2018 г. Джон Алън Чау подкупва шестима рибари, за да го закарат до изолирания остров Северен Сентинел, за да може да предложи на племето подаръци като ножици, футболна топка и Исус.

В писмо, което пише на семейството си, роденият в Алабама и жител на Ванкувър мисионер заявява, че иска да се свърже сплемето, което живее в почти пълна изолация от 60 хиляди години, за да им съобщи благата вест, че "вечният им живот е близо".

Той стига до острова с каяк и веднага е "нападнат от стрели, но продължава да се приближава", заяви световната агенция AFP. След това рибарите стават свидетели как местните жители "връзват въже около врата му и влачат тялото му" по брега. Явно категорично отхвърлят неговите дарове.

Най-изолираното на земята племе, е приело този добре аргументиран подход на нулева толерантност към посетителите, тъй като британската окупация почти ги е унищожила през 19-ти век. 

Дали Чау бе мъченик, както твърдят приятелите му в Инстаграм? Или мисионер според родителите му? А може би бе просто егоист, търсещ себе си? Или маниак, който би донесъл на племето животозастрашаваща болест?

Никога няма да знаем истинския отговор, тъй като племето изглежда отдавна не е актуализирало своите акаунти в социалните мрежи.

За историята и навиците на племето на островаможе да прочетете тук: "Всичко, което се знае за изолираното племе, което уби американския мисионер".

Смахнатият заварчик

Следващият по рейтинг (8.5/10)  е завачикът от Нова Зеландия Хауърд Милър.

На 3 септември 2018 г. 39-годишният професионален заварчик и носител на наградата "Дарвин", Хауърд Милър изобретява най-бързия метод, водещ до смъртоносен резултат.

Историята на Хауърд Милър илюстрира докъде може да се стигне, ако се пренебрегват часовете по химия в гимназията, съчетано със спестяващо времето изобретение.

Винаги услужлив, Милър прекарва последните си мигове, като помага на приятел да завари ауспуха на автомобила му. Той пристига в гаража с експериментален комплект за заваряване: бутилка с газ, подобна на тези за пропан, в която е смесил двата компонента, които образуват кислород-ацетиленов заваръчен газ - ацетилен и кислород.

При споменаването на този последен детайл ледени тръпки трябва да пропълзят по гръбнака на всеки заварчик!

Професионалните заварчици знаят, че тези компоненти се съхраняват в отделно, защото, когато се смесят, горят достатъчно силно, че да режат метал. Резервоар със смесен ацетилен / кислород + без регулатор на дебита = инцидент, който няма как да не се случи.

Щом Милър признава какво е изобретил, на приятеля му става ясно това опасно уравнение и настойчиво го предупреждава, че това е лудост! Накрая побягва навън от бараката, но Милър, без капка паника, закачва горелката директно върху бутилката и запалва заваръчния край.

Без регулатор, пламъкът се плъзна обратно в бутилката и неизбежната експлозия разрушава бараката, която освен това е съдържала около двадесет литра разредител за боя и бензин. Силата на експлозията е толкова мощна, че разбива прозорците на съседните къщи.

Излишно е да се споменава, че приятелят му се нуждае от нова кола.

Покойният победител, мил и щедър човек, със сигурност би бил доволен да разбере, че никой друг не е бил наранен в инцидента. И като утешителна награда, неговият трагичен експеримент ще бъде от полза за другите, като демонстрира потенциалните последици от бягането от часовете по химия.

Любовно-трагична история на Деня на св. Валентин

Река Хавел през зимата.

Рейтинг 8.4/10 (14 февруари 2018 г., Берлин)

Поддържайки кавгата помежду си, 19-годишен младеж и неговата (скоро бивша) приятелка се разхождат покрай красивата река Хавел. Неспособен да спечели спора, разочарованият мъж изведнъж бута жената в ледената река и скача, за да я натисне под водата отново и отново!

Но тя може да плува. А той не може...

Тя стига безопасно до брега и бързо се възстановява от хипотермията. Той потъва и губи съзнание в студените 2 градуса по Целзий води на красивата река завинаги забравил кавгата и по-късно изваден от военната полиция и транспортиран до клиниката "Шарите Вирхов" в Берлин. Нападателят изпада в коварна кома и срещу него е издадена заповед за арест за "опит за убийство с ниски мотиви" (на немски "Versuchten Heimtückemordes aus niederen Beweggründen").

Престъплението е извършено на 19 декември, а извършителят умира на 14 февруари - наистина иронична дата - от необратими мозъчни увреждания.

Обикновено не се дава награда "Дарвин", когато се нарани невинен. В този случай е направено рядко изключение, защото жената се е възстановила напълно (и се чувства по-добре без този смахнат насилник), докато злият и удавен извършител е достоен за Дарвинова награда.

През оранжевите конуси в жиците

Рейтинг 8.4/10 (8 март 2018 г., Ню Джърси)

Уауакър умира при пожар в автомобила си след като помита оранжевите конуси, ограждащи опасни електрически проводници в района на Франклинските езера. Добър син, Антъни Г., бил на път за бащината си къща.

След втората буря за седмицата, стотици хиляди остават без ток. Аварийните екипи работят извънредно, за да се справят с повалените дървета и електропроводи. Навсякъде има задръствания и ядосани автомобилисти.

Антъни не иска да губи време за отклонения!

Според полицията нашият победител просто се насочил към ярко оранжевите конуси, които предупреждават шофьорите за опасните повалени жици на магистрала 208.

В отговор на обажданията, полицаите пристигат в 9 часа, за да намерят автомобила напълно погълнат от пламъци. На пътя до моторното превозно средство е разпръсната съскаща електропроводна мрежа. Огънят напълно изпепелява колата, а шофьорът е обявен за мъртъв. По ирония на съдбата, този носител на наградата "Дарвин" е работел като електротехник в Ню Йорк.

Абу Хамам

Рейтинг 8/10 (30 януари 2018 г. , Газа)

Един 60-годишен американец преглежда личното си оръжие в дома си, когато по невнимание го изпразва в лицето си! 21 дена след случайния изстрел, 62-годишният Абу Хамам умира, спечелвайки наградата "Дарвин". Но кой е Абу Хамам?

Абу е известен на света като Имад ал-Алами, основател на Хамас - военна група, която всъщност е управляващата в ивицата Газа от 2007 г. насам. Г-н Алами е бил посланик на Хамас в Иран, финансов посредник по време на няколко войни с Израел. Въпреки че е обявен от САЩ за глобален терорист, през последните години Абу Хамам е ключов преговарящ в преговорите за прекратяване на огъня на Хамас с Израел и в освобождаването на заловения израелски войник през 2011 г.

"Хамас бе Абу Хамам, а Абу Хамам бе Хамас", заяви началникът на Политбюрото на "Хамас" Хание. Предполага се, че един високопоставен член на "Хамас" знае как да се справи с пистолет - но непредпазливото "инспектиране на личното оръжие" на Абу е неочаквано, но очаквано печели наградата "Дарвин" с рейтинг 8/10.

Гласуването продължава. Търсят се и нови кандидати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !