Липсата на само три храни в диетата може да направи хората по-агресивни и жестоки

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2024 в 00:00 3480 0

Повече омега-3, по-малко агресия!

Кредит rawpixel / U.S. Embassy New Zealand (CC0 1.0 DEED)

Повече омега-3, по-малко агресия!

Въпреки че агресията може да е личностна черта, според ново проучване тя може да бъде причинена от липсата на определени храни в диетата. Изследователи от Университета на Пенсилвания са установили, че хората, които консумират омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибата, ленените семена и орехите, по-рядко имат изблици на агресия и насилие.

Екипът анализира повече от 20 проучвания, фокусирани върху омега-3 и установява, че хората, които са приемали омега-3 мастни киселини в продължение на поне две седмици, са имали 30% намаление на агресията.

Доказано е, че омега-3 подобрява мозъчните функции. В новата работа учените предполагат, че веществото може също да подобри механизми, които не работят правилно при хора с изблици на гняв и насилие. В резултат на това неврокриминологът от Университета на Пенсилвания Адриан Рейн (Adrian Raine) заключава, че добавянето на омега-3 към диетата може да намали агресията. Учените признават, че омега-3 не е "вълшебно хапче", което може напълно да реши проблема с насилието в обществото.

Омега-3 е вид мазнина, от която се нуждае човешкият организъм, но сам не може да я произвежда. Основните източници на омега-3 сат:

  • мазни риби - скумрия, сьомга, херинга;
  • семена от лен и чиа;
  • ядки и соеви зърна.

Ако тези продукти не са налични, лекарите препоръчват прием на добавки с рибено масло.

Професор Рейн е прекарал повече от 10 години в изучаване на връзката между омега-3 и престъпното поведение. Новата работа съчетава данни от 29 предишни проучвания, обхващащи близо 4000 души между 1996 и 2024 г. Средната възраст на участниците е 21,74 години и те приемат средно 1,18 грама омега-3 за 16,37 седмици.

Професор Рейн и колегите му установяват, че независимо от пола, възрастта, психологическия профил, продължителността или дозировката на лечението, агресията се намалена средно с 30% при хора, приемащи омега-3. Ефектът обаче е краткотраен и е необходим допълнителен анализ, за ​​да се разберат причините за тази връзка и дългосрочните ефекти.

Справка: Omega-3 supplementation reduces aggressive behavior: A meta-analytic review of randomized controlled trials; Adrian Raine, Lia Brodrick; Aggression and Violent Behavior, Volume 78, 2024, 101956, ISSN 1359-1789, https://doi.org/10.1016/j.avb.2024.101956 

Източник: 

The case for omega-3 supplementation to lower aggression, University of Pennsylvania

Study claims skipping three foods could make you more violent, Maiya Focht, Dailymail.Com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !