Японската диета спира стареенето на мозъка

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2024 в 00:00 3971 0

Плато суши.

Кредит PICRYL - Public Domain

Плато суши.

Япония се слави и със своите дълголетници. В гените ли е причината? Доброто здравеопазване? Въпреки че и те играят роля, все повече изследвания показват, че здравословната, традиционна японска диета може да бъде един от важните фактори за поддържане на здрав мозък и остър ум, дори в доста напреднала възраст.

Мозъкът се променя с възрастта.

С напредване на възрастта мозъкът ни естествено претърпява известно свиване. Този процес е свързан с когнитивен спад, постепенно намаляване на умствените способности като памет, мислене и решаване на проблеми.

Когнитивният спад също увеличава вероятността от развитие на състояния като деменция. В момента милиони хора по света живеят с деменция и за съжаление се очаква техният брой да се увеличат през следващите години.

Нистина, някои рискови фактори за когнитивен упадък, като нашата генетика, са извън нашия контрол, но има и елементи, които можем да повлияем. Изборът на начин на живот, като диетата е особено важна, може потенциално да бъде начин за поддържане на здравето на мозъка и забавяне на ефектите от стареенето.

Средиземноморска диета (но по японски)

Може би сте запознати със средиземноморската диета, която привлече вниманието на диетолозите заради потенциалните си ползи за мозъка. Изследванията показват, че компонентите на тази диета, особено акцентът върху зехтина, зеленчуците и рибата, могат да повлияят положително на здравето на мозъка.

Сега ново проучване показва, че Япония също има свое тайно оръжие. Резултатите показват, че традиционната японска диета е по-добра от западната, когато става въпрос за поддържане на мозъка ни голям и здрав.

И така, какво представлява японската диета?

Японският начин на живот крие ценни уроци за здравословно хранене. Забравете ограничителните трикове на модните диети – традиционната японска диета набляга на прости, естествени съставки и е ясно свързана с дълголетието и цялостното състояние на здравето. Нека да видим кои са ключовите елементи:

Основата

  • Оризът, сърцето на ястието: Белият или кафяв ориз осигурява основата за повечето японски ястия. Той е източник на постоянна енергия и празно платно за ароматни допълнения.
  • Изобилие от морски дарове: Сушито може да е най-известният експортен продукт, но японската кухня включва огромен набор от риба и морски дарове. От печени на скара до поширани, тези океански протеини доставят здравословни мазнини, витамини и минерали.

Свежестта е важна

  • Плодове и зеленчуци: Сезонните продукти са от съществено значение, особено цитрусовите плодове, пълни с антиоксиданти. Зеленчуците са разнообразни и добавят цвят и жизненоважни хранителни вещества към масата.

Екстри

  • Мисо: Тази ферментирала соева паста е източник на вкус в супи и не само. Тя е богат на пробиотици, които подобряват здравето на червата.
  • Морски водорасли: Разновидностите на морски водорасли носят океанска нотка и уникален йоден тласък за здравето на щитовидната жлеза.
  • Туршии и консерви: Ферментиралите зеленчуци са пикантна основна храна, която допринася за повече полезни бактерии за храносмилателната система.
  • Соя: От тофу до едамаме, соята се появява в безброй форми, осигурявайки здравословен растителен протеин.
  • Гъби: Шийтаке и други вкусни гъби добавят земни нотки и уникални текстури.

Какво може да не видите в японската диета

Червеното месо рядко е централно място в традиционната японска кухня. Кафето, макар и японците да му се наслаждават, не се консумира в същите количества, както в някои западни култури. Този фокус върху пълнозърнестите храни вероятно допринася за по-ниските случаи на сърдечни заболявания и други хронични болестни състояния, често наблюдавани в западните общества.

Традиционната японска диета е нещо повече от списък със съставки. Набляга на балансиран, внимателен подход към храненето, с фокус върху сезонни, местни съставки, приготвени внимателно и консумирани умерено.

Японската диета е полезна за мозъка на жените

Заинтригувани от потенциалните ползи от японската диета, експерти от американския Национален център по гериатрия и геронтология провеждат проучване, включващо над хиляда възрастни японци.

Фокусът на изследователите е насочен внимателно за изследване на хранителните навици на всеки участник. Основният въпрос, на който се опитват да отговорят, е дали типичната диета на индивида може да повлияе на процеса на стареене на мозъка.

Констатациите са убедителни.

"Открихме, че жените, които са следвали традиционната японска диета, са имали по-малко свиване на мозъка през двугодишния период на изследване в сравнение с жените, които са следвали западната диета", отбелязват изследователите.

Това предполага силна връзка между избора на диета и запазването на здравето на мозъка.

Какво се случва с мъжете?

Изненадващо, защитната връзка между традиционната японска диета и свиването на мозъка не е толкова очевидна за мъжете в проучването. Експертите предлагат няколко възможни причини за тази разлика:

Биологични вариации: Начинът, по който организмът обработва хранителните вещества, може да се различава при различните полове. Някои компоненти, открити в рибата или растителните храни, могат да имат по-голям защитен ефект върху женския мозък, отколкото върху мъжкия мозък.

Влияние на начина на живот: Мъжете участници в проучването показват по-голяма склонност към навици като тютюнопушене и тежка консумация на алкохол. Тези навици биха могли да неутрализират всички потенциални ползи, произтичащи от здравословната диета.

Японска храна = Супер храна за мозъка?

Японската кухня, често изтъквана със своето културно богатство и естетическо представяне, също може да е ключът към здравето на мозъка. Новите изследвания позиционират традиционната японска храна като потенциална "супер храна за мозъка", предлагаща множество ползи за когнитивната функция и цялостното здраве на мозъка.

Акцентът на диетата върху омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, фитоестрогени и разнообразие от витамини и минерали от нейните основни компоненти - риба, водорасли, зелен чай, соеви продукти и изобилие от плодове и зеленчуци - играе решаваща роля.

Основните предимства на японската храна като храна за мозъка включват:

Намален когнитивен спад

Богатото съдържание на омега-3 мастни киселини в диетата, открити в рибата и морските водорасли, е свързано с по-нисък риск от когнитивен спад. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за здравето на мозъка, поддържат нервната функция и намаляват възпалението, което допринася за когнитивното увреждане.

Антиоксидантна защита

Антиоксидантите от зеления чай, плодовете и зеленчуците предпазват мозъка от оксидативен стрес, фактор в процеса на стареене и развитието на невродегенеративни заболявания.

Японска диета подпомага структурата на мозъка

Традиционната японска диета с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на храни, които поддържат мозъчната структура, като риба и соя, може да допринесе за намаляване на степента на свиване на мозъка, особено при жените. Това е важно, тъй като свиването на мозъка е свързано с когнитивен спад и деменция.

Подобрена когнитивна функция

Полифенолите в зеления чай и фитоестрогените в соевите продукти са свързани с подобрени когнитивни функции. Изследователите смятат, че тези хранителни вещества подобряват паметта и способностите за учене, като предпазват нервните клетки от увреждане.

Лайфстайл синергия

Отвъд обикновената диета, японският начин на живот – включващ физическа активност и психически уелнес практики – допълва диетичните ползи, предлагайки холистичен подход към здравето на мозъка.

По същество традиционната японска диета, с нейния баланс от богати на хранителни вещества храни, не само допринася за дълголетието, но и подобрява когнитивното здраве.

Изследването подчертава значението на диетичните избори за поддържане на мозъчната функция и предлага модел за включване на здравословни за мозъка храни в ежедневието.

Справка: Zhang, S., Sala, G., Nakamura, A. et al. Associations of dietary patterns and longitudinal brain-volume change in Japanese community-dwelling adults: results from the national institute for longevity sciences-longitudinal study of aging. Nutr J 23, 34 (2024). https://doi.org/10.1186/s12937-024-00935-3 

Източник: Japanese diet puts the brakes on brain aging, Sanjana Gajbhiye, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !