Намалява ли риска от деменция средиземноморската диета? 20-годишно проучване казва: "не"

Ваня Милева Последна промяна на 24 октомври 2022 в 00:01 4741 0

Кредит Rawpixel

20-годишно проучване не открива връзка между хранителните навици на хората на средна възраст и по-късния риск от деменция.

Редица предишни изследвания показват, че здравословното хранене може да намали риска от деменция. Ново проучване обаче установи, че две диети, включително средиземноморската диета, не са свързани с намален риск от деменция. Констатациите са публикувани в онлайн изданието на Neurology през октомври 2022 г., медицинско списание на Американската академия по неврология.

Средиземноморската диета включва висок прием на зеленчуци, бобови растения, плодове, риба и здравословни мазнини като зехтин и нисък прием на млечни продукти, месо и наситени мастни киселини. Американската сърдечна асоциация и Американската диабетна асоциация препоръчват средиземноморската диета като здравословен хранителен модел, който може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и съответно диабет тип 2.

Предишни проучвания за потенциалните когнитивни ползи от така наречената средиземноморска диета показват смесени резултати, според Националния институт по стареене на САЩ (NIA). Две проучвания от 2019 г. в списанието JAMA, които включват хиляди хора и десетилетия на проследяване, не откриват доказателства, че средиземноморската диета намалява риска от деменция или че качеството на диетата влияе върху риска от деменция.

Новото шведско проучване хвърля допълнителни съмнения относно ползите от диетата за укрепване на мозъка.

„Въпреки че нашето проучване не изключва възможна връзка между диетата и деменцията, не открихме връзка в нашето проучване, което е с дълъг период на проследяване, включва по-млади участници в сравнение с някои други проучвания и не изисква хората да помнят какво храни, които са яли редовно преди години“, разказва водещият автор д-р Изабел Гланс (Isabelle Glans), член на звеното за изследване на клиничната памет в Университета Лунд в Швеция.

За целите на проучването изследователите са идентифицирали 28 000 души от Швеция, които са били проследявани в продължение на 20 години. Участниците са били на средна възраст 58 години и не са имали деменция в началото на проучването. По време на проучването участниците попълват седемдневен хранителен дневник, подробен въпросник за честотата на хранене и интервю. До края на проучването 1943 души, или 6,9%, са били диагностицирани с деменция, включително болест на Алцхаймер и съдова деменция.

Изследователите изследват доколко храненето на участниците е в съответствие с конвенционалните диетични препоръки и средиземноморската диета.

След коригиране на възрастта, пола и образованието учените не откриват връзка между спазването на конвенционална диета или средиземноморската диета и намаления риск от деменция.

Участниците, които са се придържали или към конвенционалната диета, или към средиземноморската диета, не са имали по-ниска честота на който и да е вид деменция, отколкото участниците, които не са се придържали към нито една от двете, установяват изследователите. Те също така не откриват връзка между диетата и специфичен маркер за болестта на Алцхаймер, за който са изследвали около 740 от участниците с когнитивен упадък.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят констатациите, отбеляза Гланс.

„Диетата сама по себе си може да няма достатъчно силен ефект върху паметта и мисленето, но вероятно е един от факторите, които влияят на хода на когнитивната функция. Диетичните стратегии все още ще бъдат потенциално необходими заедно с други мерки за контрол на рисковите фактори", коментира Нилс Петерс (Nils Peters), д-р от Университета в Базел в Швейцария, в редакционна статия, придружаваща изследването.

Ограничение на проучването е рискът участниците да докладват погрешно собствените си хранителни навици и начин на живот.

Справка: “Association Between Dietary Habits in Midlife With Dementia Incidence Over a 20-Year Period” by Isabelle Glans, Emily Sonestedt, Katarina Nägga, Anna-Märta Gustavsson, Esther González-Padilla, Yan Borne, Erik Stomrud, Olle Melander, Peter Nilsson, Sebastian Palmqvist and Oskar Hansson, 12 October 2022, Neurology.
DOI: 10.1212/WNL.0000000000201336

Източник: 

New Research: Does the Mediterranean Diet Really Decrease Your Risk of Dementia?
American Academy Of Neurology

Does the Mediterranean diet reduce dementia risk? 20-year study hints no
Nicoletta Lanese,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !