8 доказани от науката начина да отслабнете без диета

Ваня Милева Последна промяна на 14 септември 2022 в 00:01 5585 0

Има и други начини за отслабване, които е най-добре да комбинираме. Кредит: Pxhere

Когато става въпрос за загуба на излишни мазнини, е ясно, че диетата може да ви помогне да изгорите излишните килограми. Въпреки че по-малкото количество храна може да ви помогне да постигнете по-здраво тяло, много хора смятат, че процесът на броене на калории и лишаване от любимите им храни е натоварващ и затова им е трудно да се придържат към строга диета. За щастие, има различни доказани начини за отслабване без диета.

Ще трябва да направите някои промени. Вместо обаче да ограничавате храната и да се справяте с психическите неволи на диетата, ще отслабнете, като увеличите активността си, промените времето, в което се храните, или дори използвате определени трикове за стимулиране на метаболизма. Използването на тези трикове заедно може да доведе до значително намаляване на теглото. Ето 8 доказани начина да отслабнете, без да се подлагате на строга диета.

1. Правете кардио сутрин преди хранене

Кредит: Pxhere

Кардиоваскуларните упражнения, като бягане, каране на колело или изкачване на стълби, могат да направят чудеса за изгарянето на калории и намаляването на телесните мазнини. И макар че тези, които избягват диетите, вероятно не искат да започват строги тренировки, можете да постигнете невероятни резултати, като правите кратки кардиотренировки преди хранене.

Проучване на British Journal of Nutrition установи, че тези, които правят кардио тренировки сутрин на гладно (т.е. преди хранене), изгарят с 20 % повече мазнини от тези, които са се хранили преди това. Това се дължи на факта, че когато тялото ви е на гладно, то изгаря мазнини за енергия, а не въглехидрати. Ето защо тренировката само за 20 минути всяка сутрин може да направи чудеса.

2. Повече сън

Кредит: Pxhere

Дори да не сте привърженик на намаляването на приема на калории или увеличаването на физическата активност, често може да свалите няколко излишни килограма просто като поработите върху графика си на сън. По-малко сън може да ви накара да се чувствате по-уморени през деня, но също така може да ви накара да натрупате повече мазнини.

Проучване от 2010 г. в списание Annals of Internal Medicine установи, че само три допълнителни часа сън са довели до изгаряне на 400 калории на нощ. Освен това участниците, които са спали по 8,5 часа на нощ, са загубили 60 % по-малко мускулна маса в сравнение с тези, които са спали по 5,5 часа на нощ, а допълнителният сън е спомогнал за засилване на метаболизма им.

3. Пийте повече вода

Кредит: Pxhere

Друг доказан начин за отслабване, който не включва строга диета, е просто да се пие повече вода. Някои хора се притесняват от пиенето на повече вода, тъй като допълнителното водно тегло може да повиши числото на кантара. Това повишаване на теглото обаче е само временно и в крайна сметка ще изгорите много повече мазнини.

Нещо повече, проучване от 2013 г. в Journal of Clinical and Diagnostic Research установява, че момичетата, които пият по 500 мл вода преди всяко хранене, отслабват повече и намаляват индекса на телесната си маса без други промени в диетата. По този начин трябва да опитате да пиете по половин литър вода преди всяко хранене, за да стимулирате метаболизма си и да намалите глада си.

4. Приемайте повече протеини

Кредит: Pxhere

Увеличаването на приема на белтъчини е един от най-добрите начини да засилите метаболизма си и да отслабнете повече. Проучване от 2008 г. в American Journal of Clinical Nutrition установява, че протеините увеличават чувството за ситост, намаляват глада и естествено ви помагат да приемате по-малко калории. Той е чудесен и за изграждане на мускули, което ще доведе до по-голяма загуба на мазнини.

За щастие не е необходимо да променяте целия си хранителен режим, за да си набавяте повече протеини. Много хора виждат положителни ефекти просто като пият по няколко протеинови шейка всеки ден. Въпреки това, може да решите да подобрите резултатите си, като ядете високопротеинова закуска, за да стартирате метаболизма си и да се чувствате по-сити.

5. Опитайте с периодично гладуване

Диетата не е единственият начин за изгаряне на допълнителни мазнини. Интересно е, че може да консумирате много калории всеки ден, но въпреки това да успеете да отслабнете, стига да приемате дневните си хранения само в рамките на кратък период от време. Това е известно като периодично гладуване и много спортисти се придържат към него.

Периодичното гладуване обикновено включва приемане на всички дневни хранения в рамките на 8 часа и гладуване през останалите 16 часа, преди да се храните отново. Когато организмът ви е в състояние на гладуване, той ще се обърне към мастните запаси за енергия, което ще доведе до намаляване на мастната маса и в крайна сметка до отслабване. Въпреки това ще трябва да избягвате преяждането по време на прозореца за хранене.

6. Избягвайте стреса и безпокойството

Кредит: Pxhere

Ежедневният стрес и високите нива на тревожност могат да бъдат изключително контрапродуктивни за тези, които искат да отслабнат. Стресът и тревожността повишават нивата на кортизол, което предизвиква глад и желание за успокояваща храна. Това може бързо да доведе до преяждане, ако не внимавате.

За щастие, има различни естествени начини да управлявате нивата на стрес и тревожност. Упражненията са чудесен начин за намаляване на стреса, като същевременно намаляват и теглото. Осигуряването на повече от 8 часа сън всяка нощ също ще ви помогне значително. Трябва също така да избягвате ежедневните стресови фактори. Например, ако смятате, че ежедневното ви пътуване до работа е стресиращо, опитайте вместо това да ходите пеша или да карате колело.

7. Редовно вдигайте тежести

Кредит: Pxhere

Ако не сте привърженик на диетите, един от най-добрите начини да поддържате тялото си под контрол е чрез тренировки за съпротива. Тренировките с големи тежести не само помагат за изгарянето на калории, но и за изграждането на допълнителни мускули. За всеки допълнителен килограм мускулна маса, който натрупате, тялото ви ще изгаря повече калории, дори когато е в покой.

То има и други ползи. Например, когато вдигате тежести, по-голяма част от храната, която консумирате, ще отива за възстановяване и реконструкция на тялото ви, което означава, че можете да трупате мускули, докато губите мазнини. В много случаи тези, които вдигат тежести, дори откриват, че могат да ядат повече от обичайното, докато запазват или дори свалят тегло.

8. Повишаване на нивата на витамин D

Кредит: Pxhere

Макар че различни витамини и минерали помагат за поддържането на тялото ви в нормално състояние и потенциално стимулират отслабването, витамин D вероятно е най-важният. Много хора страдат от недостиг на витамин D, което често може да доведе до метаболитен синдром, депресия и тревожност, които допринасят за увеличаване на теглото.

Освен това е изненадващо лесно да повишите нивата на витамин D. Прекарването на 30 минути на слънце всеки ден може да помогне за естественото повишаване на нивата на витамин D. Някои напитки, като например обогатеният портокалов сок, също са с високо съдържание на витамин D. Можете също така да приемате хранителни добавки с витамин D, за да поддържате нивата му високи.

Кредит: Pxhere

Заключение

Въпреки че най-бързият и ефективен начин за отслабване е да съчетаете здравословна диета с добри физически упражнения, може да опитате тези ефективни варианти, които не включват диета. Независимо дали предпочитате да гладувате с прекъсване всеки ден, да пиете повече вода или просто да спите повече, всички тези неща могат да допринесат за намаляване на теглото.

Разбира се, за да постигнете най-добри резултати, трябва да опитате възможно най-много от тези съвети в комбинация. Съвсем скоро ще забележите, че ви е много по-лесно да отслабвате. При това имайте предвид, че вероятно все още ще качвате килограми, ако преяждате.

Източник: 8 Proven Ways To Lose Weight Without Dieting, SciTechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !