Сардини или добавки с рибено масло? Проучване оценява кое е по-полезно

Ваня Милева Последна промяна на 25 април 2023 в 00:01 6413 0

Яжте повече сардини вместо добавки с рибено масло. Това e съветът след резултатите от неотдавнашно проучване, публикувано в Frontiers in Nutrition Journal, в което изследователите сравняват въздействието от консумацията на сардини спрямо добавките с рибено масло.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини (n-3 PUFA) са важни за предотвратяването и управлението на кардиометаболитни заболявания, свързани с леко хронично възпаление, като диабет тип 2, хипертриглицеридемия, мастно чернодробно заболяване и хипертония.

Ефективността на добавките с n-3 PUFA за намаляване на риска от сърдечно-съдови инциденти все още е тема на изследване. Сардините са рентабилен източник на омега-3 полиненаситените мастни киселини и могат да намалят необходимостта от добавки с омега-3.

Микроелементите в сардините

Сардините са богат източник на калций, съдържащи по-големи количества от другите риби. Приблизително 100 g сардини осигуряват 38% от препоръчителната доза калций.

Сардините са добър източник на омега-3 полиненаситените мастни киселини и имат положителен ефект върху кръвното налягане и липидния профил. Сардините съдържат калий, цинк и магнезий, за които се наблюдава, че понижават кръвното налягане. Съдържаните в сардините ниацин и цинк могат да помогнат за подобряване на нивата на липидите и липопротеините.

Сардините са добър източник на желязо, с по-високи нива от други обичайно консумирани риби. Сардините съдържат желязо в нива, подобни на месото, глобално най-много консумиран източник на желязо.

Консумацията на сардини също може да помогне на хората да постигнат препоръчителната доза на желязо, което е 8 мг/ден за всички възрастови групи. Това е особено полезно за хора, които не консумират месо.

Функционални аминокиселини в сардини

Сардините съдържат аминокиселини като аргинин и таурин, които са важни за кардиометаболизма. Тези аминокиселини са структурни биомолекули и модулатори на съдовата функция и антиоксидантните системи.

Аргининът е незаменима аминокиселина, която поддържа стабилно кръвно налягане и цялостно съдово здраве. Той служи като субстрат при синтезирането на получен от ендотелиум азотен оксид, който помага за намаляване на системното кръвно налягане. Въпреки ограничените клинични доказателства за връзката между консумацията на аргинин и сърдечносъдовите резултати, приемът на сардини може да улесни общата консумация на аргинин.

Тауринът, аминосулфонова киселина, играе различни биохимични роли. Установено е, че неговата антиоксидантна активност влияе положително върху сърдечно-съдовата система, което води до клинични ползи като нормализиране на кръвното налягане и подобряване на липидния и гликемичния индекс.

Съдържанието на таурин в сардините, 147 мг на 100 г, е сравнимо с това на риба тон, говеждо, свинско и пилешко с тъмно месо. Интервенциите, включващи диета, богата на сардини, разкриват по-висок прием на таурин в сравнение с контролните групи.

Сравнение между сардини и n-3 PUFA добавки

Обикновено се смята, че допълнителният прием на рибено масло може да реши проблема за консумация на n-3 PUFAпри хора, които не обичат мазни риби, то не е универсалното решение за всички подобни случаи. Проучванията показват, че приемът на рибено масло с n-3 PUFA не винаги може ефективно да намали вероятността от сърдечно-съдови инциденти и смъртност, включително коронарна болест на сърцето, инсулт и аритмия.

Очаква се обаче добавките с рибено масло да съдържат по-пречистена форма на омега-3 полиненаситените мастни киселини и да не съдържат токсични замърсители. Възможно е също известно окисляване на омега-3 полиненаситените мастни киселини в рибата поради излагане на високи температури по време на готвенето ѝ.

Пържената и печената мазна риба може да повиши нивата на биоактивни окислени n-3 PUFA продукти, по-специално F-4t-невропротези, генерирани от DHA (докозахексаенова киселина) - една от полиненаситените незаменими омега–3 мастна киселина. Сготвената мазна риба произвежда продукти от окисляването на холестерола, включително холестантриол и 7-кетохолестерол.

Важно е, че холестантриолът е най-цитотоксичният продукт на окисление на холестерола. Сготвената мазна риба има по-високи омега-6 полиненаситените мастни киселини от суровата риба, увеличавайки съотношенията n-6/n-3 PUFA.

Въздействието на окислените омега-3 полиненаситени мастни киселини върху стомашно-чревната система е сериозен проблем при консумацията на сардини и добавките на основата на рибено масло могат да ограничат този проблем.

Проучванията са открили благоприятни ефекти от консумацията на n-3 PUFA от риба, въпреки наблюдаваното окисление. Следователно положителното въздействие на консумацията на риба върху населението като цяло не може да бъде пренебрегнато.

Заключение

Резултатите от проучването показват, че сардините имат значителен потенциал като функционална храна и могат да помогнат при управлението на кардиометаболитни заболявания с провъзпалителна основа.

Освен това сардините са богати на n-3 PUFA и други полезни компоненти, като калций, магнезий, желязо, таурин и аргинин, известни със своите кардиопротективни ефекти.

Необходимо е клинично внимание, когато се правят препоръки за хранителни вещества, тъй като терапевтичните дози могат да се различават от количествата хранителни вещества, открити в храната, поради сложните физиологични взаимодействия между микронутриенти, мастни киселини и аминокиселини.

Необходими са рандомизирани клинични проучвания, за да се разширят доказателствата за ползите от консумацията на сардини и да се определи дали яденето на сардини може да бъде по-полезно от приемането на добавки.

Справка: Santos, H.O., May, T. and Bueno, A., 2023. Eating More Sardines Instead of Fish Oil Supplementation: Beyond Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, a Matrix of Nutrients with Cardiovascular Benefits. Frontiers in Nutrition. doi: 10.3389/fnut.2023.1107475 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1107475/full

Източник: Eating sardines vs. fish oil supplements: study evaluates the nutritional benefit beyond fatty acids, news-medical.net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !