Медальон на император Каракала, сечен в Пергамон, е открит в римска гробница в България

Ценната находка бе показана наскоро от Регионалния исторически музей във Велико Търново

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 12:29 14782 0

Медальон на император Каракала, сечен в Пергамон, открит в римски гробници в България

Кредит Музей Велико Търново

Една от ценните находки от римските гробници, открити в края на 2023 г. край село Нова Върбовка, община Стражица, област Велико Търново в България, е медальон на римския император Каракала (198-217 г.).

Една от ценните находки от римските гробници, открити в края на 2023 г. край село Нова Върбовка, община Стражица, област Велико Търново в България, е медальон на римския император Каракала (198-217 г.).

Медальонът на Каракала, изработен от бронз, е сечен в град Пергамон в Мала Азия (днешна Турция). От едната страна е изобразена сцена от посещението на императора през 214 г. в Пергамон, където той търси изцеление от бога на медицината Асклепий.

От музея посочват, че медальонът има висока парична стойност, но предвид размера му не е използван в ежедневната търговия. Надписите са на старогръцки език.

Римските погребения са открити случайно през есента от тракторист, който, докато орял поле край село Нова Върбовка, ударил варовикова плоча. Намерените погребални предмети - накити, монети и съдове - датират от първата половина на III век след новата ера.

Археолозите Калин Чакъров и Недко Еленски, заедно с музейния специалист Михаела Томанова, провеждат теренни проучвания през декември.

Други предмети, открити в римски гробници в България. Снимка: Музей Велико Търново

Стените на гробниците са покрити с фина порцеланова мазилка, а една от тях е оформена като необичайна тухлена възглавница на пода. Над една от гробниците се намира церемониална керамична амфора, пълна с вино.

В една от гробниците са погребани двама възрастни: мъж на възраст между 50 и 60 години и жена на възраст между 45 и 49 години. В другата гробница са открити останките на дете на възраст между 1 и 2 години. Полът и възрастта на погребаните са определени от Надежда Атанасова от Националния институт по експериментална морфология, патология и антропология към Българската академия на науките.

В гроба на мъжа и жената са открити изящни златни дамски обеци, позлатена висулка с мънисто и посребрена фибула от няколко вида метал. Също така на гърдите на мъжа имаше сребърна монета (денарий), отсечена в град Лаодикия.

Смята се, че починалите са били заможни земевладелци с имоти на територията, администрирана от древния град Никополис ад Иструм.

Заедно с детето са намерени подаръци, сред които чифт малки златни обеци, детски бижута от стъклени мъниста, керамична амфора за вино и две стъклени лакримарии - изящни съдове, използвани за събиране на сълзите на опечалените, а по-късно използвани за ароматни масла.

Източник: Medallion of Emperor Caracalla Minted in Pergamon Found in Roman Tombs in Bulgaria, Aarkeonews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !