1000-годишно гробище с мъртви, носещи тежки пръстени на врата си и кофи на краката си, е открито в Украйна

Жени, погребани с дебели, усукани бронзови пръстени за врата и кофи на краката си, са открити в Украйна

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2024 в 00:00 5634 0

Близък план на жената, погребана с пръстени на врат

Кредит Вячеслав Баранов

Близък план на жената, погребана с пръстени на врата.

Археолози откриват гробище на 1000 години в Украйна с останки на мъже, погребани с оръжия като брадви, върхове на копия и мечове, и жени, погребани с дебели усукани бронзови пръстени на врата и, любопитно, кофи на краката на някои.

Гробището от 11-ти век се намира на около 80 километра южно от Киев.

Археолозите Всеволод Ивакин и Вячеслав Баранов, и двамата от Националната академия на науките на Украйна, описват изследване на останките в доклад, който представят на годишната среща на Археологическия институт на Америка, който се проведе от 4 до 7 януари в Чикаго, съобщава Live Science.

През 2017 г. Украинският археологически институт проведе експедиция, която открива гробището в Острив. Между 2017 и 2022 г. разкопките разкриват 107 инхумационни погребения от края на 10-ти и 11-ти век.

Уникалността на погребенията бързо става очевидна. За разлика от обичайните погребални практики на Киевска Рус през този период, гробовете са обърнати на юг и запад, а не на север.

Покойниците са положени в легнало положение (по гръб), с изпънати крайници. В повечето гробове имало останки от дървени ковчези. В гробовете и в дървени кофи в краката на някои от покойниците са открити останки от погребални дарове (кокоши кости и черупки от яйца).

Скелетът на жена, която е била погребана със сложни халки за врата, както и пръстени около ръцете. Кредит: Вячеслав Баранов

Някои хора са били погребани с много ценни предмети, включително тежести за вретено от шисти, бижута като бронзови пръстени за врат и гривни, брошки с форма на полумесец, ляти бронзови коланни пръстени, огърлици от мъниста от миди - ципреи и оръжия като бойни брадви, ножове и върхове на копия.

Скелетът на жена е бил погребан със сложни халки за врата, както и пръстени на ръцете.

Няколко от жените са били погребани със сложни халки за врата, които "се намират само на вратовете в женски погребения и очевидно са били вид социален маркер" в този регион по това време, обяснява пред Live Science Баранов. Някои от хората са били погребвани с крака в дървени кофи, което може да е било част от погребалните ритуали. В региона са открити и други обекти с кофи в погребения.

До скелет в погребението е показано мънисто. Кредит: Вячеслав Баранов

Някои от артефактите са подобни на други, открити край Балтийско море, което подсказва, че някои от хората, погребани в гробището, може да са дошли от този регион, за да служат в армията на владетелите на Киев, като Владимир Велики (който царувал от 980 г. до 1015 г.) и Ярослав Мъдри (управлявал от 1019 до 1054 г.), отбелязват археолозите. Териториите, които управлявал Владимир Велики, се простирали до Балтийския регион.

Най-забележителното е, че нито един от гробовете в Острив не е погребение с кремация - западнобалтийските народи обикновено изгаряли мъртвите си. Освен това балтийските погребални обичаи обикновено не включват кофи.

Каменен олтар, открит в гробището, може да е бил използван за християнски или езически ритуали или смесица от двете.

По времето, когато гробището е било използвано, хората в Украйна са приемали християнството, разказват изследователите. По същото време княз Владимир I Велики, син на княз Светослав I, покръства Киевска Рус през 988 г. преди брака си с Анна, сестрата на византийския император Василий II.

Изследователите провеждат разкопки на гробището между 2017 и 2022 г. Продължаващото руско нахлуване в Украйна обаче е спряло много разкопки в Украйна, включително тези.

Източници:

1,000-year-old cemetery with dead wearing dramatic rings on their necks and buckets on their feet found in Ukraine, Owen Jarus, Live Science

Women buried with thick twisted bronze neck rings and buckets on their feet found in Ukraine, Аrkeonews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !