Министър Кунева: Длъжни сме да направим така, че учителската професия да е желана

Катя Димитрова Последна промяна на 20 юни 2016 в 09:00 16843 3

Кредит http://www.mon.bg

Длъжни сме да направим така, че учителската професия да е желана. Това освен важният въпрос за заплатите, означава и повече възможности за кариерно развитие. Те са заложени в новия закон и стандартите, които в момента се изработват в Министерството на образованието и науката. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в интервю пред Нова тв.

Тя посочи, че на Националния учителски събор темата ще бъде обсъждана, както и възможностите за квалификация на учителите. "Трябва да направим така, че квалификацията да не е само в първите години след излизане от университета, а да бъде по време на целия стаж", коментира Кунева.

"Търсим възможности за изпращане на учителите както в други училища, така и на обмен в чужбина." По думите й е полезно да се обменя опит и практика в преподаването. Ако не си сътрудничим, няма как да успеем.

Кунева беше категорична, че съборът трябва да даде тласък на образователната реформа, която започва поетапно да влиза още от тази учебна година.

На въпрос за конкурсите за директори, Кунева посочи, че те ще бъдат проведени професионално и прозрачно. "МОН иска най-добрите да станат директори, а опитът на досегашните да се използва като станат ментори на новите си колеги", каза тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

21.06 2016 в 13:00

Поредната герберска калинка. Боклук празнодумен, както всичко "сътворено" от ГЕРБ

29585

2

Izalina

21.06 2016 в 00:38

Разбира се, че НЕ.
Цинизмът ѝ се вижда горе-долу от Андромеда с просто око!

А "образователната реформа" е като на комара оная работа ... ъъъ, момент, превключвам на академичен стил, че така е редно ... думичката "абстракция" търсех


олеле

15914

1

поп Дръвчо

20.06 2016 в 18:54

Госпожата вярва ли си?