Най-добрият начин за запомняне

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2015 в 15:06 19718 0

Кредит admissionambition.com

Някои хора са родени с феноменална памет, но останалите също могат да се научават да помнят по-добре, макар и не с феноменални резултати, но достатъчно добре. 

Експерти по мнемоника от целия свят са били помолени от BBC Future да направят експерименти, за да се открие най-лесния и най-ефективен начин да се запомни нова информация.

Задачата на конкурса била за един час да се научи списък с 80 думи (на литовски) и да се помнят след една седмица.

В съревнованието са участвали водещи световни учени, но някои препоръчвани от тях методи, претърпяват неуспех в опита за подобрение на паметта. "Това показва колко трудно е да се преведат научните принципи в реалния живот", казва Дейвид Шанкс (David Shanks) от University College London - UCL.

Първото препятствие е скуката, някои от участниците в експеримента заспиват по време на дългата час сесия на запаметяване. Това се е случвало на всеки студент по време на лекция. Но това са незначителни отклонения. Повечето отбори са показват добри резултати, използвайки не една единствена техника, а комбинации от следните стратегии:

1. Откриване на това, което не знаем

Снимка: yurtopic.com

Проверката на знанията е един от най-добрите начини за подобряване на паметта.

Тази техника е стратегия, наречена "генериране на погрешност" (errorful generation). Без никакво учене, участниците са били накарани да отгатват смисъла на литовските думи. Естествено, че ще сбъркат първия път, но психологически изследвания показват, че първоначалните грешки правят после така, че думите да се запечатат в паметта ви. 

Просто признавайки си своето собствено невежество, вие стимулирате ума си да действа - като се удвоява услужливостта на паметта в сравнение с групите, които не използват тази техника.

Това се основава на идеята за "желателна трудност" в психологията - като се направи задачата малко по-трудна, тя ще ангажира вниманието и ще изгради по-здрави основи за бъдещо използване.

2. Кратки почивки

Много от участниците са проектирали алгоритми, които умело тренират силата на паметта. Експериментира се с даване на кратки почивки на участниците по време на задачата за запаметяването на думите. По време на почивката те гледат видео на водопад. Това дава възможност информацията да се поеме - кратките почивки помагат да се преодолее умората.

3. Учим, като че ли си взимаме от шведска маса

Добра стратегия е материалът да се раздели на теми и да се научава парче по парче. Някои от участниците организират думите на категории и теми.

В някои научни изследвания се предполага, че е необходимо да се добави разнообразие в учебния сеанс. По-добре е да се раздели на малки отрязъци от време за различни теми и умения - вместо да се концентрираме върху една тема. Все едно, че си взимаме от шведска маса, а не ядем само определена порция.

4. Разказ - история

Някои от участниците се опитват да изградят история с думите, които трябва да запомнят - да се създаде връзка между думите и обектите в една стая.

Ние помним добре какво има в собствения ни дом, защото го виждаме всеки ден. Може да запомним новите думи, свързвайки ги с нещо познато.

Показва се снимка на дневна и литовската дума "lova" - легло. После може да си представите своя любовник, разположен на дивана. След като свържете думата по този начин, ще може да проследите по веригата и да си спомните думата с лекота.

Тази е техниката, която е позволила на йезуитския свещеник от 16-ти век Матео Ричи да научи китайски до такава степен, че да стане първият западняк взел изпит за китайски чиновник. Изпитът е бил мъчително изпитание, трябвало е да се наизустява огромно количество класическа поезия - задача, която може да отнеме цял живот. А Ричи го прави само за 10 години, като преди това не е знаел и дума на китайски.

Това е и методът, благодарение на който, мнемонистът шампион Ед Кук (Ed Cooke) може да запомни 2265 двоични числа за по-малко от 30 минути. 

Изводи

"Важно е, че същите методи на запаметяване могат лесно да бъдат използвани не само за изучаване на чужди езици, а и за всички видове дисциплини - история, математика или любопитни факти за кръчмарска викторина. Тестване, повторение, пауза - всички тези техники работят за почти всичко" - казва Ед Кук, който е един от журито на това състезание.

Истинското предизвикателство, според експертите по паметта, обаче е не само да се учи бързо и ефективно. Както всеки ученик знае - най-голямата пречка за обучението е отвличането на вниманието, независимо дали това е идеята за разходка в парка или компютърна игра.

Може да се наложат още много състезания, преди да се преодолее и това препятствие. 

Самият Ед Кук има проект Memrise.com, където да се запознаете с неговия метод на запомняне. При него фокусът е насочен към изучаване на езици, но има и различни курсове, например за HTML5.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !