Най-старите известни човешки вируси, открити скрити в костите на неандерталец на 50 000 години

Това може да допринесе за укрепване на теорията, че вирусите са допринесли за изчезването на вида.

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2024 в 00:00 1395 0

Неандерталците са били засегнати от същите вируси като съвременните хора

Кредит Wikimedia Commons

Неандерталците са били засегнати от същите вируси като съвременните хора

Дали вирусите са изиграли роля за изчезването на неандерталците? Това се опитват да разберат изследователи от Федералния университет на Сао Пауло и в крайна сметка откриват най-старите известни човешки вируси в набор от неандерталски кости отпреди повече от 50 000 години.

За да стигне до това откритие, екипът преглежда необработените данни от ДНК секвенирането на два комплекта неандерталски останки, намерени в пещерата Чагърская в Русия. В тези необработени секвенции те са търсили остатъци от геномите - цялата генетична информация на даден организъм - на три вида ДНК вируси: аденовирус, херпесвирус и папиломавирус.

И те ги откриват - всъщност остатъци от трите групи. Това превръща вирусите в най-старите човешки вируси, откривани някога, като отнема титлата на тези, открити в останки на Хомо сапиенс на възраст 31 600 години.

"Тези подобни на Джурасик парк вируси биха могли след това да бъдат изследвани за техните репродуктивни и патогенни черти и в сравнение с днешните аналози", коментира Марсело Брионес (Marcelo Briones) от Федералния университет на Сао Пауло, Бразилия, който допълва, че може да е възможно да се синтезират тези вируси и да се заразят съвременни човешки клетки с тях в лабораторията.

Това, смятат авторите в препринта, който предстои да бъде рецензиран, показва, че не само е възможно да се идентифицират части от вирусни геноми в археологически проби, но и че неандерталците биха могли да страдат от същите вируси, които засягат хората днес.

Аденовирусите например могат да причинят широк спектър от заболявания - от обикновената настинка, до неприятен пристъп на остър гастроентерит. Херпесните вируси предизвикват познатите на всички ранички, н един от херпесвирусите е вирусът на Епщайн – Бар, който може да предизвика мононуклеоза и множествена склероза. Папиломните вируси, предавани по полов път, могат да причинят генитални брадавици и рак.

Аденовирусът е един от трите вируса, намерени в неандерталски кости. CDC/ Dr. G. William Gary, Jr. / Public Domain

Това са най-старите човешки вируси, откривани някога, по-стари от 31 000-годишния вирус, открит в зъбите на Homo sapiens, намерен в североизточен Сибир.

Възможно е неандерталците да са били по-податливи на тези три вируса и техните ефекти.

Има обаче едно ограничение, което палеогенетиците трябва да вземат предвид – замърсяването. Това, което може да изглежда като новаторско откритие, всъщност може да е резултат от това, че някой се е изкашлял, или някое любопитно животно.

Тъй като те сравняват древните вирусни последователности със съвременните вирусни последователности, за да проверят за прилики и разлики, това най-вероятно е избегнато.

"Взети заедно, нашите данни показват, че тези вируси може да представляват вируси, които наистина са заразявали неандерталците", заявява Брионес пред New Scientist .

Това не означава, че вирусите сами по себе си може да са причинили изчезването на неандерталците, нещо, което авторите изясняват в статията, но това поне добавя известна тежест на тази хипотеза.

"За да се подкрепи тяхната провокативна и интересна хипотеза, би било необходимо да се докаже, че поне геномите на тези вируси могат да бъдат намерени в неандерталски останки", коментира Брионес. "И ние направихме точно това".

А фактът, че един неандерталец може да бъде заразен с три вируса, не е изненадващ, казва авторът, тъй като хората днес се заразяват средно с около 10 различни вида вируси през целия си живот.

Справка: Reconstructing prehistoric viral genomes from Neanderthal sequencing data; Renata C. Ferreira, Gustavo V. Alves, Marcello Ramon, Fernando Antoneli, Marcelo R. S. Briones
doi: https://doi.org/10.1101/2023.03.16.532919 

Източници: 

Oldest Known Human Viruses Discovered In 50,000-Year-Old Neanderthal Bones, IFLScience

Oldest known human viruses found hidden within Neanderthal bones, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !