Имунната реакция, а не острите вирусни инфекции, е отговорна за неврологичните увреждания, откриват учени

Ваня Милева Последна промяна на 06 февруари 2024 в 12:40 3267 0

Моделните мишки, третирани с блокиращо антитяло (WT + α-IFNAR), са податливи на системна инфекция с вирус на Зика, но само мишки, нетретирани с антитялото, проявяват възпаление в централна нервна система, което води до неврологични симптоми на парализа на

Кредит Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-023-44667-0

Моделните мишки, третирани с блокиращо антитяло (WT + α-IFNAR), са податливи на системна инфекция с вирус на Зика, но само мишки, нетретирани с антитялото, проявяват възпаление в централна нервна система, което води до неврологични симптоми на парализа на задните крайници.

Години наред се смяташе, че острите вирусни инфекции като Зика или COVID-19 са пряко отговорни за неврологичните увреждания, но сега изследователи от Университета Макмастър са открили, че причинителят е реакцията на имунната система.

Изследването, публикувано на наскоро в Nature Communications, е ръководено от Елизабет Балинт (Elizabeth Balint), докторант в Университета Макмастър, и Али Ашкар (Ali Ashkar), професор в Катедрата по медицина и председател на Канадската изследователска катедра по естествен имунитет и функция на NK клетките.

"Интересувахме се да се опитаме да разберем защо толкова много вирусни инфекции са свързани с неврологични заболявания", обяснява Балинт. "Нашите данни сочат, че не самият вирус причинява увреждането, а уникална популация от Т-клетки, които са част от имунната система, които всъщност са отговорни за увреждането."

За да стигне до това заключение, екипът на Макмастър се фокусира върху вируса Зика. По време на лабораторните тестове изследователите, както се очакваше, откриват Т-клетки, които са специфични за Зика и са предназначени да елиминират заразените клетки. Те откриват и нещо друго.

"Това, което беше интересно в нашето изследване, е, че въпреки че открихме някои Т-клетки, специфични за Зика, ние идентифицирахме клетки, които не функционираха като нормални Т-клетки и убиваха много клетки, които не бяха заразени със Зика."

Тези клетки се наричат NKG2D+CD8+ Т-клетки и според изследователите агресивната им реакция е причина за неврологични увреждания, причинени от инфекции не само от Зика, но и от COVID-19 и дори от септичен шок.

Агресивната реакция е резултат от производството от организма на големи количества възпалителни протеини, наречени цитокини, които в умерени количества помагат за координиране на реакцията на организма в борбата с инфекция или увреждане, указвайки на имунните клетки къде да отидат и какво да правят, когато пристигнат.

"Ако имунните клетки на организма ни реагират прекалено остро и произвеждат прекалено много възпалителни цитокини, това състояние ще доведе до неспецифично активиране на имунните клетки, което от своя страна води до съпътстващи увреждания. Това може да има тежки последици, ако се случи в мозъка", посочва Ашкар.

Откритието предлага на изследователите и учените нова цел за лечение на неврологични заболявания, предизвикани от остри вирусни инфекции. Всъщност Балинт вече е открил лечение, което е обещаващо.

Елизабет Балинт е експериментирала с антитяло, което може напълно да блокира и лекува опустошителната невротоксичност в животински модел, което вече е в процес на клинични изпитвания за различни приложения при хора, разказва Ашкар.

Балинт се надява да продължи работата си в посока намиране на лечение, което да е ефективно при хората.

"Има няколко различни други вируса, които се интересуваме да изследваме, което ще ни помогне да създадем най-добрите възможности за лечение", казва Балинт.

Справка: Bystander activated CD8+ T cells mediate neuropathology during viral infection via antigen-independent cytotoxicity, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-023-44667-0

Източник: Immune response, not acute viral infections, responsible for neurological damage, researchers discover, McMaster University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !